Συμβουλές υγείας για να μην αρρωστήσετε στη δουλειά!

  • Iatropedia
Κόσμο και κοσμάκη φαίνεται ότι ταλαιπωρούν αυτή την εποχή οι ιώσεις οι οποίες κάνουν στην κυριολεξία θραύση . Βουλωμένη μύτη, πονόλαιμος, χαμηλός πυρετός και βήχας είναι συχνά συμπτώματα που έχει ο ένας και στη συνέχεια ο άλλος συνάδελφος και ο φόβος είναι να μην κολλήσουμε και εμείς. Σίγουρα σε χώρους που συνυπάρχουν πολλά άτομα είναι πολύ πιο πιθανό να μεταδοθεί ο ιός, αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Αερίζετε τακτικά τους χώρους ανοίγοντας για λίγα λεπτά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας.

Αν είστε άρρωστος παραμείνετε στο σπίτι. Αυτό είναι καλό και για εσάς, αλλά αποτρέπει και τη μετάδοση του ιού στους συναδέλφους σας.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα. Πολύ σημαντικό είναι να το επαναλαμβάνετε μετά από κάθε φτέρνισμα, βήχα και φύσημα της μύτης.

Αποφύγετε την επαφή των χεριών με τη μύτη, το στόμα και τα μάτια, γιατί τα μικρόβια μεταδίδονται με αυτό τον τρόπο.

Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο για να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας όταν θέλετε να βήξετε ή να φτερνιστείτε και στη συνέχεια πετάξτε το σε έναν κάδο απορριμάτων. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντιλο χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας.

Με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι μπορείτε να κρατάτε καθαρές τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά από πολλά άτομα π.χ. τηλέφωνα, πληκτρολόγια υπολογιστών, πόμολα, κλπ.

Μην χρησιμοποιείτε τηλέφωνα και υλικά εργασίας άλλων εργαζομένων και αν χρειαστεί να το κάνετε καθαρίστε τα πρώτα με το αντισηπτικό μαντηλάκι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!

Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τη γρίπη! Όλα τα μέτρα