Συμφωνία τρόικας-υπουργείου Υγείας για νέο «ψαλίδι» στην υγεία

  • Iatropedia
Νέες απομακρύνσεις και εφεδρείες στο ΕΣΥ έρχονται από το νέο έτος με βάση τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σήμερα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων της τρόικας.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν θέματα όπως: ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς των νοσοκομείων, μειώσεις φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και η επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ όπου θα ενταχθούν 9 εκατ. ασφαλισμένοι.

Ειδικότερα συζητήθηκαν:

1. Εκσυγχρονισμός συστήματος υγείας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν και λειτουργούν πληροφοριακά συστήματα (ERPs), ενώ προχωρά και η εφαρμογή τήρησης του ιατρικού φακέλου για τον οποίο τα μισά νοσοκομεία έχουν ήδη μηχανογραφημένες εφαρμογές και τα βασικά έντυπα. Ωστόσο πολλές κλινικές δε διαθέτουν σήμερα ούτε καν ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων.

Κατά το υπουργείο ολοκληρώνονται έως τον Ιανουάριο του 2012 όλοι οι κεντρικοί διαγωνισμοί και όλες οι κεντρικές ηλεκτρονικές προμήθειες, καθώς και το πρόγραμμα προμηθειών της προηγούμενης χρονιάς από τα νοσοκομεία. Από τον Ιανουάριο 2012 τα stocks υλικών και φαρμάκων θα παρακολουθούνται ανά κλινικό τμήμα και ανά γιατρό, με το νέο πρόγραμμα προμηθειών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα πορίσματα των σχετικών επιτροπών, για τις μεταρρυθμίσεις και τη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, και έως το τέλος του 2011, θα καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους στο 2012.

2. Φαρμακευτική πολιτική

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε στην τρόικα ότι: ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε η θετική λίστα φαρμάκων, προ 3μήνου.

Καταργήθηκε η εισφορά 0,4% από τις πωλήσεις χονδρικής των φαρμακαποθηκών υπέρ του φαρμακευτικού συλλόγου.

Εκδίδεται το 2011 η τελευταία αγορανομική διάταξη με μειώσεις ακριβών φαρμάκων, γενοσήμων και εκτός πατέντας.

Δημοσιεύτηκαν από τον ΕΟΦ συνταγογραφικές οδηγίες για γιατρούς.

Έγινε μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων στο 65% των επωνύμων.

Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο 50% των γιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και στο 70% των γιατρών στα κέντρα υγείας.

Η χρήση γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο ήταν στο 25% και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να πλησιάσει στο 30%.

3. Μέτρα για το πρώτο τρίμηνο του 2012

Νέες περικοπές προσωπικού αλλά και δαπανών θα φέρει το νέο έτος στην υγεία καθώς όπως τονίσθηκε στην τρόικα το 2012 θα γίνει:

Εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της επιτροπής για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που θα συμφωνηθούν με τον Υπουργό.

Ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ.

Τήρηση βάσης δεδομένων, από τον ΕΟΦ και την ΕΠΥ, με την παρακολούθηση φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών ενώ θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με συμβάσεις με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Νέα συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.