Σήμερα δίδεται (κουτσουρεμένο) το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

  • Iatropedia
Μια από τις πλέον ύψιστες τιμές στον χώρο των επιστημών αλλά και των γραμμάτων, είναι η απονομή του βραβείου Νόμπελ, από τη Σουηδική ακαδημία επιστημών. Φέτος πάντως το χρηματικό ποσό που θα συνοδεύσει τα βραβεία, θα είναι κουτσουρεμένο λόγω οικονομικής κρίσης, κατά 20%...

Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2011, μοιράστηκαν 3 επιστήμονες, ο Αμερικάνος Μπρους Μπέτλερ, ο Λουξεμβούργιος Ζιλ Χόφμαν και ο Καναδός Ραλφ, Στάινμαν, για τις εργασίες τους επάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σήμερα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το πρώτο από τα βραβεία που είναι το Νόμπελ Ιατρικής και θα ακολουθήσουν και τα επόμενα. Ο μήνας που διανύουμε σηματοδοτεί την έναρξη της «εποχής Νόμπελ» και τις εικασίες για το ποιοι θα τιμηθούν με το βραβεία, ανάμεσά τους και το Νόμπελ Ειρήνης για το οποίο τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι του γερμανού πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, της αφγανής ακτιβίστριας πολέμιας της μπούρκα Σίμα Σαμάρ και ο αμερικανός Τζιν Σαρπ που υπερασπίζεται τους μη βίαιους αγώνες.

Φέτος, οι επιτροπές έχουν αυξήσει τα μέτρα, ώστε να μην διαρρεύσουν τα ονόματα των νικητών. Οι ανακοινώσεις θα ολοκληρωθούν μια εβδομάδα αργότερα με το Νόμπελ Οικονομίας. Συνήθως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτούς που θα τιμηθούν από τους τομείς της επιστημονικής έρευνας (Ιατρική, Φυσική, Χημεία, Οικονομία) αντίθετα για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και το Νόμπελ Ειρήνης, τα προγνωστικά και τα στοιχήματα…δίνουν και παίρνουν.

Η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι γνωστή για τις μεθόδους μυθιστορημάτων κατασκοπείας που εφαρμόζει για να αποκλείσει κάθε διαρροή του ονόματος του νικητή: κωδικοί για τα ονόματα των λογοτεχνών και ψεύτικα καλύμματα για τα βιβλία των υποψηφίων.

Το Νόμπελ με το μεγαλύτερο κύρος είναι αυτό της Ειρήνης, για το οποίο φέτος φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι υποψήφιοι ξεπερνούν τους 230, αλλά αν και η επιτροπή δεν ανακοινώνει ποτέ τα ονόματά τους, ανάμεσά τους βρίσκονται αυτό του Μπιλ Κλίντον, ο Χέλμουτ Κολ και ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που κατηγορείται για τις διαρροές στο Wikileaks.

Στη λίστα που εκδίδει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνάς για την Ειρήνη στο Όσλο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, περιλαμβάνονται επίσης η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Οι προβλέψεις για το Νόμπελ Φυσικής είναι λογικό να επικεντρώνονται στην ανακάλυψη του CERN τον Ιούλιο ενός σωματιδίου που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, όμως η επιτροπή δεν θέλησε να δώσει καμιά πληροφορία για το ποιοι είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι. «Είναι πολύ σημαντική ανακάλυψη», αρκέστηκε να πει ένα μέλος της, ο Λαρς Μπρινκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν