Σήμα κινδύνου για 18 νεφροπαθείς στην Σαντορίνη – Κλείνει η ιδιωτική μονάδα, δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση

  • Γιάννα Σουλάκη
νεφροπαθείς
Σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους βρίσκονται 18 νεφροπαθείς στη Σαντορίνη, καθώς κλείνει η ιδιωτική μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης που τους εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα, λόγω έξωσης, σύμφωνα με υπόμνημα βουλευτή Κυκλάδων.

Με επείγον υπόμνημα του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, υποστηρίζει ότι οι 18 νεφροπαθείς που βρίσκονται στη Σαντορίνη αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο, καθώς σήμερα (9 Δεκεμβρίου) εκπνέει η διορία της ολιγοήμερης παράτασης που είχε πάρει ο ιδιοκτήτης της κλινικής για να αφήσει το κτίριο, μετά από παρακλήσεις των ασθενών, των συγγενών τους και τοπικών φορέων του νησιού.

Με το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής, οι ασθενείς δεν έχουν εναλλακτική λύση, όπως λέει ο βουλευτής, καθώς στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, η μικρή μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων, δεν λειτούργησε ποτέ:

«Οι κατά καιρούς διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, λόγω του γνωστού προβλήματος έλλειψης στέγης που αποτρέπει τους γιατρούς να στελεχώσουν επαρκώς τις μονάδες του νοσοκομείου Θήρας. Παρότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε από το περασμένο καλοκαίρι ξεκινήσει εξωτερική συνεργασία με ιδιώτη νεφρολόγο, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου ο εν λόγω γιατρός έφυγε από τη Σαντορίνη», τονίζει ο βουλευτής.

«Να γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει η μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας»

Ο βουλευτής Κυκλάδων, ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό θέμα, με στελέχωση της μονάδας αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Σαντορίνης:

«Για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τους 18 ασθενείς αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα με αυτή τη δυναμικότητα, θα πρέπει να λειτουργήσει σε δύο τουλάχιστον βάρδιες. Είναι απόλυτη ανάγκη να αποσπαστεί άμεσα τουλάχιστον ένας νεφρολόγος και να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των 18 ασθενών», καταλήγει ο βουλευτής.