Συλλήψεις παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Αυτή την στιγμή διενεργούνται έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σε δημόσια νοσοκομεία. Έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις πολλών παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς" ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ Δημήτρης Πιστόλας: «Το φαινόμενο ανθεί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, η δε άνθισή του οφείλεται πρωτίστως στην δραματική υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η οποία οδηγεί στην δυνατότητα ατόμων αμφιβόλου επιστημονικής κατάρτισης να ασκούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου καθώς επίσης και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων ιδίως από τα αρμόδια όργανα. Είναι δε σαφές, ότι η δράση των συγκεκριμένων ατόμων στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το Ελληνικό Κράτος αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς».

Η γενική γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Κωνσταντία Μπελαλή αναφέρει ότι: «Με αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του εν γένει δημοσίου συμφέροντος, καλούμε τόσο το υπουργείο όσο και τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της καταγγελίας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε παν υπαίτιο πρόσωπο, καθώς επίσης άμεσα να αποδεσμευθεί η Νοσηλευτική Υπηρεσία από την αστυνόμευση των παράνομων αποκλειστικών καθώς α) δεν είναι αρμόδια για τέτοιου είδους ενέργειες και β) λόγω της υποστελέχωσης δεν επαρκεί να ανταποκριθεί στα νοσηλευτικά της καθήκοντα πόσο δε σε καθήκοντα αστυνομικού οργάνου»»