Σηκωθείτε από τα γραφεία!

  • Iatropedia
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής εποχής που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του σύγχρονου ανθρώπου είναι η καθιστική εργασία στο γραφείο.

«Σηκωθείτε κάθε μισή ώρα από το γραφείο σας και περπατήστε, σταθείτε όρθιοι, κινηθείτε» είναι η συμβουλή και η ανάλογη εκστρατεία στη Βρετανία μετά από διαπιστώσεις ότι πολλά ιατρικά προβλήματα, κυρίως καρδιαγγειακά, οφείλονται στην καθιστική εργασία. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Μάικ Λούσμορ του University College Hospital, η έλλειψη κίνησης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες προβλημάτων υγείας και η συμβουλή του είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που εργαζόμαστε στα γραφεία και όλοι να έχουν την δυνατότητα περισσότερης κίνησης αλλά και κάποιας ορθοστασίας τις ώρες που εργάζονται.

Μελέτη με την συμμετοχή 2.000 εργαζομένους σε γραφεία στην Βρετανία έδειξε ότι το 37% των ανδρών και το 45% των γυναικών είναι όρθιοι λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα ενώ το 50% των εργαζομένων δεν σηκώνονται… ούτε για φαγητό αφού τρώνε καθισμένοι στο γραφείο τους. Υπολογίζεται ότι η ακινησία την ώρα εργασίας προσθέτει βάρος –και μάλιστα 2,4 κιλά τον χρόνο!

Η Λίζα Γιάνγκ του βρετανικού προγράμματος Health at Work εξηγεί ότι αυτός ο τρόπος εργασίας, η συνεχής καθιστική εργασία επί πολλές ώρες, προκαλεί καρδιοαγγειακά προβλήματα γι’ αυτό και προτρέπει τους εργαζομένους να «ξεκολλήσουν» από την οθόνη του υπολογιστή τους και να «κυκλοφορούν» έστω και για λίγο στα γραφεία τους.