Σύγχρονο ανέκδοτο: ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί φαρμάκων στα νοσοκομεία! Πόσα φάρμακα έφθασαν στο ΕΣΥ;

  • Iatropedia
Μπορεί οι περίφημοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία να πολύδιαφημίσθηκαν, στην ουσία όμως μάλλον έμειναν στα ... χαρτιά! Πόσα φάρμακα έφθασαν τελικά στα νοσοκομεία;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί το υπουργείο υγείας καιρό τώρα να διαφήμιζε τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία για την προμήθεια φαρμάκων, μέχρι σήμερα όμως κανένα φάρμακο δεν έφθασε στο ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία της επιτροπής προμηθειών υγείας (ΕΠΥ) εδώ και τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 3 διαγωνισμοί αλλά σχεδόν κανένας δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και ενστάσεων δυσαρεστημένων εταιρειών. Εξαίρεση ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός που έγινε σε 3 νοσοκομεία αλλά η προμηθεύτρια εταιρεία, απεδείχθη ότι δε διέθετε τον απαραίτητο αριθμό φαρμάκων για να γεμίσει τα ράφια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτρη Δέμο, το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει μόνο ένας να αναδεικνύεται σε κάθε διαγωνισμό με αποτέλεσμα να γεννάται και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και αυτό επειδή αν η μία εταιρεία δε διαθέτει το απόθεμα φαρμάκων, τα νοσοκομεία μπορεί να μείνουν χωρίς τις απαραίτητες θεραπείες για τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας από την άλλη τονίζει ότι εάν «οψέποτε ευδοκιμήσουν οι δύο τελευταίοι διαγωνισμοί και πάλι θα είναι αδύνατον να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία φάρμακα, διότι οι τιμές παρατηρητηρίου είναι ήδη χαμηλότερες από τις τιμές που δόθηκαν στους διαγωνισμούς και θα υπάρξει πρόβλημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τα γενόσημα που πραγματοποιήθηκε από το Pharma and Health Business.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν οι διοικητές των νοσοκομείων! Έρχεται προκήρυξη θέσεων

Στον «πάγο» ο Ευαγγελισμός! Πόσες νοσηλεύτριες αντιστοιχούν σε 70 ασθενείς;

Μεσολόγγι: Φυγάδευσαν τον Σαλμά από την πίσω πόρτα

Γιατροί: πληρώστε μας γιατί κλείνουμε! Δραματική έκκληση για αποπληρωμή

Παιδάκι βλέπει στο σκοτάδι με μάτια που λαμπυρίζουν. ΒΙΝΤΕΟ

Πως νικάμε την παχυσαρκία όταν αποτυγχάνουν οι δίαιτες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν