ΣΦΕΕ: Θετική κατ’ αρχήν η φαρμακοβιομηχανία για τη μείωση έως 7% στις τιμές φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
ΣΦΕΕ
Θετικός εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάγωμα των αυξήσεων των τιμών φαρμάκων και μείωσή τους σε ποσοστό έως 7%.

Η Φαρμακοβιομηχανία χαρακτηρίζει κατ’αρχήν θετικό το μέτρο, καθώς όπως υποστηρίζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ, «Δρομολοτείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει», αναφέρουν ωστόσο.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε με τροπολογία να «παγώσει» τις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων και να προχωρήσει σε μειώσεις που θα φτάνουν το 7%. Μια απόφαση, που όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, αλλά κυρίως, σημαντική μείωση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη».

Δείτε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια: «Το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή – Μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων»

ΣΦΕΕ: «Πρέπει να σταθεροποιηθεί το σύστημα τιμολόγησης»

Η προτεινόμενη τροπολογία, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, αφού «αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση».

Ωστόσο, τα μέλη του Συνδέσμου εκφράζουν τον έντονο προβληματισμός τους, για το γεγονός ότι υπάρχουν φάρμακα, των οποίων οι τιμές βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα γι’ αυτά τα φάρμακα να υπάρχει μελλοντικός κίνδυνος ελλείψεων:

«Έντονο προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων».

Η εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επισημαίνουν τέλος, ότι χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε «αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».