ΣΦΕΕ: Πληρώστε τα παλιά χρέη! Επιστολή προς Στουρνάρα

  • Iatropedia
Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ζητά με προσωπική παρέμβαση του υπουργού να καταβληθούν τώρα οι οφειλές του παρελθόντος από το ΙΚΑ προς τις εταιρείες ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα στον κλάδο.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ουσιαστικά ότι οι πληρωμές μπορούν να γίνουν δεδομένου ότι τα χρήματα υπάρχουν για χρέη που εκκρεμούν από το 2010 και το 2011.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΣΦΕΕ, το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,5 δις €, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τους στόχους της Κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 συνεχίζουν να συσσωρεύονται και αγγίζουν πλέον το ποσό των 450 εκατ. ευρώ περίπου.

Η επιστολή του ΣΦΕΕ στον Γ.Στουρνάρα

«Αγαπητέ κύριε Στουρνάρα,

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο κρίσιμο θέμα της εξόφλησης των εκκρεμών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διαδικασία η οποία παραμένει «κολλημένη» και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Όπως γνωρίζετε, αυτό είχε συμβεί καίτοι υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια, λόγω της εμπλοκής που είχε δημιουργηθεί από την μη έγκριση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο με το σκεπτικό ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν υπάγονταν στους παρόχους υγείας. Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι πληρωμές έως ότου η Πολιτεία υιοθετήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, στις 28/6/2013 εκδόθηκε ο Ν. 4136/2013 (ΦΕΚ Α’ 155) ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξοφληθούν τα εκκρεμή χρέη προς αυτές έως 31/12/2011.

Παρόλο, λοιπόν, που δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να καθυστερεί η διαδικασία εξόφλησης των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εντούτοις, εξακολουθούν να μην γίνονται καθόλου πληρωμές.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ είναι εκκαθαρισμένα και δεν παρουσιάζουν κανένα νομικό ή άλλο ελάττωμα και ως εκ τούτου η διευθέτησή τους αποτελεί μία ιδιαιτέρως απλή διαδικασία.

Ως εκ τούτου, κύριε Υπουργέ, σας απευθύνουμε έκκληση να παρέμβετε προσωπικά, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ροή των πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διαδικασία η οποία είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν