ΣΦΕΕ: Επένδυση για την ανθρώπινη ζωή ο εμβολιασμός

  • Ρούλα Τσουλέα
Famar
Τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για την προάσπιση της ζωής, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ.

Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση για την ανθρώπινη ζωή, αναφέρει ο ΣΦΕΕ εν όψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό θανάτων από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν. Και αναφέρεται ενδεικτικά στους θανάτους από γρίπη στη χώρα μας, αλλά και στα χιλιάδες κρούσματα ιλαράς και φυματίωσης.

Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, ο εμβολιασμός σώζει ετησίως τη ζωή 2-3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αν μάλιστα η εμβολιαστική κάλυψη στον κόσμο αυξηθεί, μπορεί να σώζονται ακόμα 1,5 εκατομμύριο ζωές ετησίως.

Η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα αφορά και τη χώρα μας. Από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα 369 άνθρωποι χρειάσθηκαν νοσηλεία στη εντατική λόγω γρίπης. Από αυτούς μόνο το 15% ήσαν εμβολιασμένοι. Συνολικά 141 ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Από το 2017 έως το 2019, εξ άλλου, έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς. Και κάθε χρόνο καταγράφονται 580 κρούσματα φυματίωσης.

Βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας

«Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση για την ανθρώπινη ζωή», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Συμβάλλει επίσης στη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης μολυσματικών νοσημάτων και ιογενών λοιμώξεων. Οι δράσεις όλων δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, αλλά να αποτελούν αφετηρία σχεδιασμού μακρόχρονης πολιτικής για την πρόληψη».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΦΕΕ δημιούργησε ένα κείμενο θέσεων με τίτλο «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού» με στόχο να επικοινωνήσει την ανάγκη:

  • Συνεργασίας και συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης
  • Θέσπισης εμβολιαστικών στόχων
  • Δημιουργίας συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των εμβολιασμών.

Δείτε το κείμενο θέσεων του ΣΦΕΕ: «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού»

Ο ΣΦΕΕ προτείνει επίσης να ενταχθεί η δαπάνη για τον εμβολιασμό σε κονδύλια πρόληψης, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει, θα αναδειχθεί η σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας. Θα ενταθούν ακόμα οι προσπάθειες όλων για δράσεις που θα αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη και θα εξασγαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση της πρόληψης.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη ευθύνης. Τα εμβόλια προλαμβάνουν, δεν θεραπεύουν, και συνεπώς πρέπει να ενταχθούν σε ξεχωριστό προϋπολογισμό πρόληψης», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου. «Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος των εμβολίων στη χώρα μας υπολογίζεται σε 118 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% της δημόσιας χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας».

Οι «Ήρωες»

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού εορτάζεται κάθε χρόνο από τον ΠΟΥ, σε μία προσπάθεια να υπενθυμίζει σε γιατρούς και κοινό τη σημασία της πρόληψης των μεταδοτικών νοσημάτων. Εφέτος εορτάζεται από τις 24 έως τις 30 Απριλίου 2019 και είναι αφιερωμένη στους «Ήρωες».

Ως «ήρωες» αναφέρονται οι φορείς και τα μεμονωμένα άτομα που συμβάλλουν:

  • Στην έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων
  • Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού
  • Στην ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων.