ΣΦΕΕ: «Εν αμφιβόλω τίθεται η μελλοντική πρόσβαση των ελλήνων ασφαλισμένων στα καινοτόμα φάρμακα»

  • Γιάννα Σουλάκη
clawback
Η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και εκφράζει την αντίθεσή του τις κυβερνητικές πρακτικές.

«Μετά από την πρόσφατη εισαγωγή νέων υποχρεωτικών εκπτώσεων για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αναλώνεται αυτές τις ημέρες φαιά ουσία για τον διαχωρισμό του ανεπαρκέστατου συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε δυο τμήματα, στα προϊόντα του Ν. 3816 και στα προϊόντα ιδιωτικού φαρμακείου», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ).

«Η διάσπαση του «ανεπαρκούς» μόνο στο «ανεπαρκέστερον» μπορεί να οδηγήσει και πουθενά αλλού», συμπληρώνουν.

Οι εταιρείες που παράγουν φάρμακα -πολυεθνικές και ελληνικές- δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στον διαχωρισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, εφόσον παραμένει στα παρόντα επίπεδα «που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού παρά μόνο στους λογιστικούς υπολογισμούς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών».

ΣΦΕΕ «Δεν υπάρχει διάθεση ουσιαστικής χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης»

Αξίζει να σημειωθεί πως, η όποια υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες των φαρμάκων των ασφαλισμένων -προϋπολογισμός που κατά κοινή ομολογία είναι χαμηλός και ανεπαρκής-  επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών προς το κράτος (clawback).

«Δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διάθεση χρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης», σχολιάζουν περαιτέρω οι εκπρόσωποι του κλάδου και προσθέτουν: «δεν εισάγεται κανένα απολύτως μέτρο για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων και κυρίως για το μίγμα χρήσης φαρμάκων από τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς (δηλαδή ποια και πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται, σε ποιες παθήσεις, με ποια συχνότητα και πόσο αυτό καθοδηγείται από το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος), τονίζουν.

Το αποτέλεσμα είναι πως η «πολυδιαφημισθείσα» μείωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) ως δέσμευση της πολιτείας στο πλαίσιο του πλάνου ανασυγκρότησης, υλοποιείται, όπως λένε οι φαρμακοβιομήχανοι, «ως συγκάλυψη μέσω μετατροπής ποσών clawback σε rebate ή μέσω προπληρωμής του στο πλαίσιο εξοντωτικών διαπραγματεύσεων».

Και καταλήγουν: «Η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στα μελλοντικά καινοτόμα ή ακόμη και σε παρόντα φάρμακα, τίθεται εν αμφιβόλω».