ΣΦΕΕ: Αναγκαία η τήρηση των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολισμού για όλες τις ηλικίες

  • Iatropedia newsroom
ΣΦΕΕ
Δεκαοκτώ υποψήφια εμβόλια για την προστασία από τον κορωνοϊό Covid-19 βρίσκονται σε προκλινική ή κλινική φάση ανάπτυξης αναφέρει ο ΣΦΕΕ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών.

Η πανδημία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 έχει φέρει στο προσκήνιο την σημασία που έχουν τα εμβόλια για την υγεία και την επιβίωσή μας. Ταυτοχρόνως έχει αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επαγγελματίες Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την διάδοση του εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την εφετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου) στην αναγκαιότητα των εμβολίων σε όλες τις ηλικίες. Με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμού, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων.

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή του, το τελευταίο διάστημα σχεδόν το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς,  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα, 18 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προκλινική ή κλινική φάση των ερευνών. Το γεγονός αυτό γεννά αισιοδοξία για την έξοδο από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Τα εμβόλια αποτελούν όντως το μοναδικό και πιο ισχυρό μέσο πρόληψης απειλητικών ασθενειών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ετησίως προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, 750.000 παιδιά σώζονται από την αναπηρία.

Εάν αυξηθεί ακόμα περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη των λαών, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν ακόμα 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.

Γρίπη, ιλαρά, φυματίωση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα 364 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από τους ασθενείς αυτούς, μόνο το 15% είχαν εμβολιαστεί εναντίον της. Οι 130 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Επιπλέον, από το 2017 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο έχουμε και 580 κρούσματα φυματίωσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται αναγκαία η τήρηση των υπαρχόντων Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες. «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Δημόσια Υγεία, θα πρέπει να επιτευχθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, όπως τονίζει ο Π.Ο.Υ.», υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ.

Ο ΣΦΕΕ προσθέτει πως οι εταιρίες-μέλη του καταβάλουν ετησίως κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη διάθεση επαρκούς ποσότητας εμβολίων, ώστε να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Το κόστος αυτής της προσπάθειας καλύπτεται πλήρως από τις εταιρίες, μέσω των υπέρμετρων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που προέκυψαν από τη μείωση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Αυξημένες ανάγκες σε εμβόλια

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι ανάγκες της χώρας μας σε εμβόλια θα είναι αυξημένες. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, αναμένεται έξαρση της εποχικής γρίπης και άλλων νοσημάτων.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο 2020-2021 η χώρα μας θα χρειαστεί 30-50% επιπρόσθετο όγκο εμβολίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η δαπάνη για τον εμβολιασμό έφτασε πέρυσι τα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. για την τρέχουσα περίοδο.

Η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναδείξει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Θα εντείνει επίσης τις προσπάθειες όλων σε δράσεις που στόχο έχουν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε μακροχρόνια οφέλη για το σύστημα και την υγεία του πληθυσμού. Παράλληλα, θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη χρηματοδότηση της πρόληψης η οποία, όπως αναφέρεται στη Σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναδειχθεί ως επιδιωκόμενος στόχος για κάθε κράτος-μέλος.

Δημιουργία συστήματος καταγραφής εμβολιασμών

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: «Η ανάπτυξη μιας συνολικής και δομημένης πολιτικής υγείας για την πρόληψη και τον εμβολιασμό είναι αναγκαία στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Θα πρέπει να αποτελεί επένδυση στη Δημόσια Υγεία και προτεραιότητα της Πολιτείας. Αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία η εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, μια ενέργεια η υλοποίηση της οποίας θα εξασφαλίσει τεκμηριωμένα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αλλά και τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Και συνεχίζει: «Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, θα είναι ημιτελής εάν δεν συνοδευτεί από την δημιουργία ανεξάρτητου κονδυλίου πρόληψης, για την κάλυψη του κόστους των εμβολίων που θα χρειαστούν, ώστε να καταφέρουμε μια αποτελεσματική στρατηγική παρέμβαση για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση για τα εμβόλια (δηλαδή για την πρόληψη) πρέπει να είναι πρόσθετη, επιπλέον της υπάρχουσας φαρμακευτικής δαπάνης. Ταυτοχρόνως πρέπει να απεμπλακεί από την μέγγενη του clawback. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων για τη χώρα μας».

Ο κ. Παπαδημητρίου εκτιμά ότι «η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα». Και αυτό, διότι «μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί εγκαίρως επάρκεια σε εμβόλια, λόγω της παγκόσμιας ζήτησης». Προσθέτει, τέλος, ότι «με την κατάλληλη αναπροσαρμογή, το κονδύλι αυτό θα καλύψει τις ανάγκες και για το εμβόλιο κατά του COVID-19».

Το εμβόλιο αυτό αναμένεται το 2021 και «η λογική επιτάσσει να συμπεριληφθεί μόλις κυκλοφορήσει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.