Σεμινάρια για το κοινό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις στη Θεσσαλονίκη

  • Ρούλα Τσουλέα
σεμινάρια
Τα διοργανώνει η Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της πόλης

Σεμινάρια για ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε, πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις». Ο κύκλος αρχίζει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 19.00 το απόγευμα. Χώρος διεξαγωγής είναι το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα και η θεματολογία που θα έχουν τα σεμινάρια έχει ως εξής:

  • 25 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου 2023: Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια – Στεφανιαία νόσος – Υπερλιπιδαιμία
  • 15 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου 2023: Καρδιακή ανεπάρκεια – Συναφείς μυοκαρδιοπάθειες – Αιφνίδιος θάνατος
  • 15 Μαρτίου και 22 Μαρτίου 2023: Κολπική μαρμαρυγή – Εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί της Κλινικής, η εκπαίδευση των ασθενών μπορεί να προσθέσει πολλά οφέλη στη θεραπεία, στην αποφυγή κινδύνων και στην συμμόρφωση.

Και για τους φροντιστές των ασθενών

Στο σχολείο των καρδιολογικών ασθενών οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα και κυρίως τον χρόνο:

  • Να επιλύσουν απορίες
  • Να λάβουν ωφέλιμες κατευθύνσεις
  • Να αναπτύξουν κοινωνικότητα με άλλους ασθενείς, που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα, αλλά και με το   ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής.

Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν και οι φροντιστές τους, οι οποίοι θα μάθουν ποια είναι η βέλτιστη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.

«Η σύγχρονη Θεραπευτική πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία γιατρού και ασθενούς και  οι θεραπευτικές αποφάσεις να προκύπτουν μέσα από βαθειά κατανόηση και επικοινωνία», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας Βασίλειος Βασιλικός, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. «Αυτή την δυνατότητα δίνει το σχολείο των καρδιολογικών ασθενών. Ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε στους ασθενείς μας σπάνια είναι αρκετός τόσο για εμάς  όσο και για τους ίδιους. Θέλουμε ασθενείς που μπορούν να εκφράσουν απορίες, που απαιτούν αξιόπιστες απαντήσεις, που γίνονται συνοδοιπόροι στην αντιμετώπιση της ασθένειας, γιατί αυτό πραγματικά  είμαστε».

Φωτογραφία: iStock