ΣΕΛΛΕ: Έντονη αντίδραση σε τροπολογία για την άσκηση επαγγέλματος

  • Ρούλα Τσουλέα
ειδική αγωγή
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι λογοθεραπευτές της χώρας σε νομοθετική ρύθμιση για τη βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτή.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), η τροπολογία εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Ο ΣΕΛΛΕ υποστηρίζει ότι αυτή «ανοίγει την πόρτα σε άτομα με ελλιπή τυπικά προσόντα να ασκούν την επιστήμη της Λογοθεραπείας».

Και καταγγέλλει τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία «εν μέσω εθνικού πένθους και στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής» ψήφισε τροπολογία η οποία:

α) Νομιμοποιεί τους αποφοίτους κέντρων ελευθέρων σπουδών, εξισώνοντας την πρακτική εμπειρία τους με τα πτυχία λογοθεραπείας.

β) Νομιμοποιεί αποφοίτους μεταπτυχιακών λογοθεραπείας της αλλοδαπής, χωρίς δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στην χώρα κτήσης του τίτλου σπουδών.

γ) Παρατείνει για ακόμα ένα έτος (ήταν ήδη δύο έτη) την περίοδο προσκόμισης δικαιολογητικών των επαγγελματιών που εμπίπτουν στις μεταβατικές διατάξεις.

«Αφού πέρασαν 15 χρόνια για να ρυθμιστεί νομοθετικά το επάγγελμα του λογοθεραπευτή (ΠΔ 176/2014), αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ξαναρύθμισε (ΠΔ 49/2016), επιστρέφει για να το «ξαναρυθμίσει» με την επίμαχη τροπολογία την οποία εισηγήθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Λιβανίου και Παπαδόπουλος», αναφέρει ο ΣΕΛΛΕ.

Και συνεχίζει: «Όλοι οι πτυχιούχοι επιστήμονες του κλάδου μένουμε απορημένοι θεατές εμπρός στην στάση της κυβέρνησης, που δεν διστάζει μπροστά στην υποτίμηση μιας επιστήμης υγείας που υπηρετεί ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Η επίμαχη τροπολογία για την απόκτηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτή, εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου «Κύρωση συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και της Επιτροπής Εκτελεστών Διαθήκης Γ.Γ. Μαλινάκη και του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και των Εκτελεστών της διαθήκης της Μαρίας (Μάρης) Βεργωτή αντίστοιχα».