Self tests: Αποφασίστηκε αποζημίωση 0,27 ευρώ ανά τεμάχιο στους φαρμακοποιούς

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιοί
Αμοιβή στους φαρμακοποιούς με 0,27 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά τεμάχιο self–test, αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Η αποζημίωση θα δοθεί αναδρομικά από την 8η Απριλίου.

Αποζημίωση θα λάβουν αναδρομικά οι φαρμακοποιοί για τη διάθεση 19.000.000 self tests μέχρι σήμερα, αλλά και τα υπόλοιπα που θα χορηγηθούν στους πολίτες μέσω της διαδικασίας της αυτοεξέτασης για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει στα 25-27.000.000.

Το ποσό της αποζημίωσης θα αποδοθεί στους φαρμακοποιούς εφάπαξ, ενώ οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα περιγραφούν και θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Δύο τελευταία self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την επόμενη εβδομάδα

Στην χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, την επόμενη εβδομάδα να διατεθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα δύο τελευταία tests για το διάστημα από Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, οπότε και τα σχολεία κλείνουν.

Από τους φαρμακοποιούς τέθηκε επίσης το αίτημα, τα tests που πωλούνται από τα φαρμακεία (όχι τα δωρεάν) να δηλώνονται στην πλατφόρμα διάθεσης των δωρεάν Self tests, σε ξεχωριστό πεδίο. Έτσι αποφασίστηκε την Τρίτη 01.06.2021 να ενεργοποιηθεί το πεδίο αυτό, γεγονός που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς θα συμβάλει στον έλεγχο της εγκυρότητάς τους, ο οποίος θα ελεγχθεί στη συνέχεια ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Με την ρύθμιση αυτή ουσιαστικά τα self tests δεν θα μπορούν να διακινούνται σε χώρους εκτός των φαρμακείων (φαρμακαποθήκες, εταιρίες διάθεσης Ιατροτεχνολογικών προϊόντων), που μέχρι τώρα παρανόμως διακινούνταν και για τις περιπτώσεις αυτές οι φαρμακοποιοί έχουν προβεί σε δεκάδες καταγγελίες στον ΕΟΦ.

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι θα διαφυλάξει με κάθε πρόσφορο μέσο την νομιμότητα και τα δικαιώματα των φαρμακοποιών που απορρέουν από αυτήν, σημειώνοντας ότι κάθε παραβίαση της  νομοθεσίας από όπου και αν προέρχεται θα καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές.