Self test: «Ναι» στη συνέχιση της διάθεσής τους λένε οι φαρμακοποιοί – Ποια είναι η προϋπόθεση

  • Γιάννα Σουλάκη
self test
Καταφατική κατά πλειοψηφία είναι η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς την κυβέρνηση, για τη δωρεάν χορήγηση των self test. Μόνη προϋπόθεση που έβαλαν στη συνεδρίασή τους οι φαρμακοποιοί, είναι τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ, να δοθούν εφάπαξ.

Μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέληξε να πει το «ναι» στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα της διάθεσης των self test προς τους πολίτες, να συνεχιστεί από τα φαρμακεία όλης της χώρας για ακόμη δύο μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η μόνη προϋπόθεση που έθεσαν οι φαρμακοποιοί είναι τα 4 self test σε κάθε δικαιούχο να δοθούν εφάπαξ και όχι σταδιακά, που θα τους επιβαρύνει με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και η πρόταση της κυβέρνησης.

Μένει πλέον να φανεί τι θα γίνει με τους δύο «αντάρτες» Φαρμακευτικούς Συλλόγους -της Αττικής και της Αχαϊας- που έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση που εμείνουν στην απόφασή τους, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα ενεργοποιήσει εναλλακτικά κανάλια διανομής (σούπερ μάρκετ), ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι οι δικαιούχοι.

Τι αναφέρουν οι φαρμακοποιοί στην ανακοίνωσή τους

Οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινού και με Κοινωνική Ευαισθησία το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. με ψήφους 11 υπερ , 3 κατά και 1 λευκό , αποφάσισε τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των Self Tests από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (7ο και 8ο )».

«Το αίσθημα ευθύνης για την προσπάθεια ελέγχου της Πανδημίας και η Κοινωνική μας Ευαισθησία για την προστασία των πολιτών δεν μας επιτρέπουν άλλες σκέψεις. Ως Φαρμακοποιοί στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και στηρίζουμε την προστασία τους από τον Κορονοϊό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς».

Ποιοι είναι δικαιούχοι των self test για τους επόμενους δύο μήνες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα συνεχιστεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ωστόσο, περιορίζονται οι δικαιούχοι, καθώς τελειώνουν τα σχολεία και από την 1η Ιουλίου έχει αποφασιστεί να μην υποβάλλονται σε έλεγχο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του εμβολίου.

Έτσι, οι ομάδες των δικαιούχων που απομένουν, είναι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Self test: «Εφάπαξ η διάθεση στους δικαιούχους»

Επίσης, προκειμένου να περιοριστεί ο φόρτος εργασίας για τους φαρμακοποιούς, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.