ΣΕΚΕΕΛ: Είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας στα δημόσια νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνουν από το ΣΕΚΕΕΛ, "οι συμβασιούχοι Ιατροί και Νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ που στελεχώνουν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας αποτελούν, δυστυχώς, εργαζομένους δεύτερης κατηγορίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρότι έχουν πλέον παρέλθει 10 μήνες από την τοποθέτησή τους, σωρεία εκκρεμοτήτων απέναντί τους παραμένει χωρίς λύση".

Και προσθέτουν:

Εκκρεμεί η υπεσχημένη αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, παράγοντας ο οποίος αποτέλεσε τυπικό προσόν πρόσληψης. Ως αποτέλεσμα, οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι της τάξης του 20-30% χαμηλότερες από αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπογραφεί στις συμβάσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση σημειώνεται σε σχέση με τους συναδέλφους τους που κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία αλλά έχουν άλλες συμβάσεις εργασίας.

Εκκρεμεί η έκδοση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους Νοσηλευτές των Νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα, οι Ιατροί αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι Π.Ε. ενιαίου μισθολογίου, χωρίς καμία πρόβλεψη για ένταξή τους στο ειδικό μισθολόγιο του κλάδου τους και χωρίς να τους καταβάλλεται κανένα επίδομα.
Από 31/12/2016 οφείλεται η αποζημίωση της υπερωριακής, νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας των Νοσηλευτών.

Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων εφημεριών στους Ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα έτη 2014-2015 χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη το ζήτημα να ρυθμιστεί νομοθετικά, όπως προβλέφθηκε για αντίστοιχες περιπτώσεις υπολοίπων ιατρών.

Το υπουργείο Υγείας οφείλει να λάβει άμεσα τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των παραπάνω και να μεριμνήσει ώστε οι Ιατροί και Νοσηλευτές των ΜΕΘ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πολλοί εξ αυτών έχουν διαδοχικές συμβάσεις, να μετατραπούν σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θέσεις εργασίας, εξισωμένες μισθολογικά με τις αποδοχές των υπολοίπων νοσοκομειακών Ιατρών και Νοσηλευτών που κάνουν την ίδια εργασία στα Νοσοκομεία.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Σταμάτης Πουλής Γιώργος Δελλής