Σεισμός Σάμος: Δύο θάνατοι παιδιών και 8 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός – Επιτόπου Ομάδα της Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ

  • Γιάννα Σουλάκη
Σάμος
Μια τραγική είδηση έγινε γνωστή πριν από λίγο. Δύο έφηβοι μαθητές βρήκαν άδικο θάνατο την ώρα του σεισμού, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο την ώρα που επέστρεφαν από το σχολείο τους. Εξαιτίας του μεγάλου φονικού σεισμού στη Σάμο, οκτώ ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου, στο Βαθύ, αλλά και το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Στο νησί μεταβαίνει αυτήν την ώρα ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, για να παράσχει πρώτες βοήθειες στους σεισμόπληκτους κατοίκους.

Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ στη Σάμο για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους σεισμόπληκτους, μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός σε Ελλάδα και Τουρκία.

Δύο θάνατοι εφήβων έγιναν γνωστοί πριν από λίγο, ενώ 8 ακόμη κάτοικοι που τραυματίστηκαν την ώρα του σεισμού, έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία του νησιού.

Τα δύο παιδιά, που φοιτούσαν στην 3η τάξη του Λυκείου, επέστρεφαν από το σχολείο τους, όταν τοίχος κατέρρευσε και έπεσε επάνω τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν με -ορθοπεδικά κυρίως- τραύματα στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού, είναι οκτώ και είναι όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Νοσοκομείο του νησιού επικρατεί, ωστόσο, μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου ζήτησαν σε όσους ασθενείς νοσηλεύονται και είναι περιπατητικοί, να παραμείνουν εκτός του κτιρίου, έως ότου αυτό ελεγχθεί για τυχόν ζημιές, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο κρίνεται επικίνδυνη, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

Σεισμός Σάμος: Μεγάλη κινητοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών

Στο νησί της Σάμου βρίσκεται και 9μελές κλιμάκιο της Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, που απαρτίζεται από έναν γιατρό, μία νοσηλεύτρια και 7 διασώστες.

Για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να προσφέρει κάθε υγειονομική βοήθεια στο νησί της Σάμου, ενημέρωσε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό σήμερα στις 6:00 το απόγευμα αναβλήθηκε, καθώς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο, στο νησί της Σάμου. Μαζί του και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Χρήστος Ροϊλός.

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια: