Σε συναγερμό η Σιβηρία για επιδημία άνθρακα!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στρατιώτες εκπαιδευμένοι στον βιολογικό πόλεμο έφτασε στη βόρεια Σιβηρία για την αντιμετώπιση επιδημίας άνθρακα που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής την ζωή σε ένα παιδί και πιθανώς μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ έχει σκοτώσει και χιλιάδες ταράνδους. Η "πηγή" εικάζεται ότι βρίσκεται σε ένα παλιό, γειτονικό νεκροταφείο!

Όπως όλα δείχνουν, το «κλειδί» βρίσκεται στον… καύσωνα ο οποίος επικράτησε στην περιοχή αυτή (πράγμα σπάνιο) και το οποίο επέτρεψε στο βακτήριο του άνθρακα να βγει από το χώμα έπειτα από 70 χρόνια απουσίας του από την περιοχή.

Εκατό μέλη από οικογένειες βοσκών στην χερσόνησο Γιαμάλ υποβάλλονται ήδη σε εξετάσεις στο νοσοκομείο και έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 8 κρούσματα τα 3 εκ των οποίων είναι παιδιά, όπως αναφέρουν οι Siberian Times.

Τo αγόρι που έχασε τη ζωή του το Σάββατο προερχόταν από οικογένεια νομάδων βοσκών και πιστεύεται ότι προσβλήθηκε όταν κατανάλωσε μολυσμένο κρέας. Σύμφωνα με νεότερες αναφορές η γιαγιά του πέθανε στο νομαδικό καταυλισμό του την Παρασκευή, ωστόσο η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Την ίδια ώρα, 2300 τάρανδοι έχουν πέσει νεκροί στην περιοχή.

Η νόσος του άνθρακα

H νόσος του άνθρακα προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis που παράγει ισχυρές τοξίνες. Σπόρια του βακτηρίου μπορεί να κρύβονται στο χώμα και να μολύνουν ζώα ή ανθρώπους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή. Όταν προσβάλλει το δέρμα, το βακτήριο προκαλεί έλκη. Αν όμως περάσει στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος είναι θανατηφόρο, εκτός αν αρχίσει αμέσως αγωγή με αντιβιοτικά.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αποσταλεί στην περιοχή δυνάμεις του στρατού και των υπουργείων Υγείας και Εκτάκτων Αναγκών. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 4.500 τάρανδοι, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί στους 41.000.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής Γιάμαλο – Νένετς, οι υποψίες στρέφονται τώρα και σε ένα μικρό νεκροταφείο της περιοχής. «Οι φυλές των Νένετς και των Κάντι δεν θάβουν τους νεκρούς τους στο έδαφος» δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη. «Τοποθετούν τις σορούς τους σε ξύλινα φέρετρα, τα οποία στηρίζουν σε μια βάση ή σε ένα λοφίσκο».