Σε… σύγχυση και πάλι το e-diagnosis! Χειρόγραφα τα παραπεμπτικά από τους γιατρούς

  • Iatropedia
Μεγάλα τεχνικά προβλήματα παρουσιάζει και πάλι το ηλεκτρονικό σύστημα για τις ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις με συνέπεια οι γιατροί να αναγκάζονται να γυρίζουν χρόνια πίσω και να γράφουν στο ...χέρι.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας σε επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: “το σύστημα e-diagnosis έχει παρουσιάσει μεγάλα τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ιατροί να μην δύνανται να εκδώσουν παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις για τα ταμεία τα οποία πρόσφατα εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)και να οφείλουν να τα εκδώσουν χειρόγραφα τα οποία πρέπει να θεωρηθούν από τα επιμέρους ταμεία. Όπως γίνεται σαφές τα τεχνικά αυτά προβλήματα έχουν δημιουργήσει χάος και τεράστια ταλαιπωρία στους ιατρούς και στους ασφαλισμένους”.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το σύστημα καταχωρεί και λανθασμένες ημερομηνίες με συνέπεια να δημιουργούνται ακόμη και φορολογικά ζητήματα για τους γιατρούς οι οποίοι εμφανίζονται να αποκρύπτουν έσοδα από ασθενείς.

“Πρέπει να επιλυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της εσφαλμένης καταχώρισης ημερομηνίας από το συγκεκριμένο σύστημα. Συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εμφανίζονται με ημερομηνία έκδοσης, διαφορετική από την πραγματική, με αποτέλεσμα οι ιατροί σε κάποιον έλεγχο από την εφορία να κινδυνεύουν να θεωρηθούν άδικα, ότι φοροδιαφεύγουν εξαιτίας του ως άνω σφάλματος” σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.