Σε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιώτες γιατρούς προχωρά το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Ευαγγελισμός
Η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ, στην μάχη που δίνει η χώρα μας κατά της πανδημίας Covid, εξέπνευσε σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι μόλις 53, ενώ δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός των 200 γιατρών  και συγκεκριμένα παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων, που ζήτησε ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, για να μην προχωρήσει σε επιστράτευση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με τους ιδιώτες γιατρούς, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να συμμετάσχει αύριο το πρωί σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιούν όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, στην οποία προσκλήθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ είναι πλέον ασφυκτική, καθώς και σήμερα στην εκπνοή της 24ωρης εφημερίας των νοσοκομείων 194 ασθενείς με κορονοϊό εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή δεκάδες παραμένουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν σε λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της περασμένης Τετάρτης (17/3), ο κ. Κικίλιας είχε αναφέρει συγκεκριμένα:  «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», προσθέτοντας ότι «εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών».

«Ο υπουργός Υγείας δεν πρέπει να ανοίγει μέτωπο με τους γιατρούς μέσα στην πανδημία»

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όσο και οι ιδιώτες συμβασιούχοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) δηλώνουν απογοητευμένοι από τον δρόμο διαχείρισης που επέλεξε η κυβέρνηση για να προσελκύσει έμψυχο δυναμικό στο ΕΣΥ.

Το προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αποτελείται αποκλειστικά από ιδιώτες γιατρούς, επιτελεί, όπως λένε, σημαντικό έργο μέσα στην πανδημία. Τόσο με την παρακολούθηση κατ’ οίκον των Covid περιστατικών, όσο και των άλλων παθήσεων, που δεν καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος Α’ του ΠΙΣ και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου:

«Εμείς ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν ενημερωθήκαμε επίσημα. Έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας αύριο το πρωί, και το Υπουργείο επιλέγει να δημιουργήσει μέτωπο με τους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν και τους non Covid  ασθενείς που δεν έχουν αυτή τη στιγμή να αναζητήσουν διέξοδο στα νοσοκομεία και τους Covid ασθενείς. Κάθε μέρα που ανακοινώνονται τα 3.000 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, το 85% από αυτούς είναι στα σπίτια τους. Το 15% καταφεύγει στα νοσοκομεία. Αυτό το 85% των ασθενών που είναι στο σπίτι, κάποιοι γιατροί τους παρακολουθούν. Κι αυτοί είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας και των Κέντρων Υγείας. Ποιός θα το αναλάβει αυτό το έργο, αν κι εμείς βρεθούμε στο ΕΣΥ;», καταλήγει η κα. Μαστοράκου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν