Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται δωρεάν το εμβόλιο HPV σε άνδρες

  • Γιάννα Σουλάκη
HPV
Είναι γνωστό πως το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι δωρεάν για τις γυναίκες έως 26 ετών, όμως στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού περιλαμβάνει και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον ιό HPV.

Σε αυτές τις ομάδες, ανήκουν και οι άνδρες έως 26 ετών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά και οι οροθετικοί άνδρες έως 26 ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV, «συστήνεται για ενήλικες άνδρες, από 19 έως 26 ετών, με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) ή άλλες ενδείξεις».

Τι είναι το εμβόλιο HPV και πώς προστατεύει τους άνδρες;

Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη από κάποιους υπότυπους του ιού HPV, οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Η πιθανότητα εξέλιξης των κονδυλωμάτων, όμως, σε σοβαρές κακοήθειες καθιστά επιβεβλημένη τη χορήγησή του σε άνδρες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επισημαίνει ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Facemed Clinic.

Τα διαθέσιμα εμβόλια μέχρι σήμερα είναι:

  • το Διδύναμο: ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16 & 18.
  • το Τετραδύναμο: ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16 & 18, αλλά και στους μη ογκογόνους υπότυπους 6 & 11.

Το εμβόλιο, όμως, που γίνεται συχνότερα πλέον και έχει αντικαταστήσει τα 2 εμβόλια που προαναφέρθηκαν είναι το εννιαδύναμο, ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16,18,31,33,45,52,58 αλλά και στους μη ογκογόνους υπότυπους 6 & 11.

Κάποιοι από τους υπότυπους του HPV τους οποίους περιλαμβάνει το εννιαδύναμο εμβόλιο, είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του πρωκτού, ο οποίος εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου μεταξύ των ανδρών και κυρίως στους ομοφυλόφιλους και τους οροθετικούς ασθενείς.

Ο καρκίνος του πρωκτού και το εμβόλιο που τον προλαμβάνει

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί να προκληθεί από την μετατροπή των κονδυλωμάτων στο πρωκτικό κανάλι σε κακοήθεις δερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, αναφέρει:

«Αφορά τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, επειδή στη συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη υπάρχει διείσδυση και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Οι οροθετικοί άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού λόγω της νόσου από την οποία πάσχουν ή εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι φορείς».

Για τους παραπάνω λόγους, οι ομοφυλόφιλοι άρρενες και οι φορείς/ασθενείς της νόσου HIV, συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου που δικαιούνται το εμβόλιο για τον HPV δωρεάν, έως την ηλικία των 26 ετών.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνει κανείς το εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός είναι ιδανικό να γίνεται, πριν το άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό, δηλαδή σε νεαρή ηλικία όπου ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί σε κανέναν υπότυπο του ιού.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως ο εμβολιασμός με το HPV εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει και αργότερα στη ζωή ενός ατόμου, ακόμα και αν έχει ήδη εκτεθεί στον ιό HPV.

Πότε και πώς πραγματοποιείται ο εμβολιασμός;

Το HPV εμβόλιο, πραγματοποιείται σε 3 δόσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Έπειτα από τη λήψη της κάθε δόσης, ο ασθενής, πρέπει να παραμείνει στον χώρο του ιατρείου για περίπου 45 – 60 λεπτά, ώστε αν τυχόν εκδηλωθεί κάποια αλλεργική αντίδραση, να πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες ενέργειες.

Αν κάποιος έχει εμφανίσει κονδυλώματα και κάνει το εμβόλιο για τον HPV, σημαίνει ότι δεν θα επανεμφανιστούν;

Αν κάποιος έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, αυτό σημαίνει πως έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον έναν υπότυπο του ιού HPV. Το εννιαδύναμο εμβόλιο, δεν θα μπορεί πλέον να τον προστατέψει από τον συγκεκριμένο υπότυπο του ιού, όμως θα τον προστατέψει από τους υπόλοιπους 8 υπότυπους.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, η Facemed Clinic παρέχει την διαδικασία του εμβολιασμού δωρεάν σε όλους.

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το εμβόλιο για τον HPV;

Η διαδικασία είναι απλή. Όσοι δικαιούνται το εμβόλιο δωρεάν, μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού με τους δερματολόγους της Κλινικής, ώστε να γίνει λήψη ιστορικού και να διασφαλιστεί ότι η λήψη του εμβολίου είναι ασφαλής γι’ αυτούς. Αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε το εμβόλιο μπορεί να συνταγογραφηθεί. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο χωρίς επιβάρυνση, ενώ θα τους χορηγηθεί δωρεάν από το προσωπικό της Κλινικής κατόπιν ραντεβού.

Σε όσους δεν ανήκουν στις κατηγορίες που δικαιούνται τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV, θα πρέπει, επίσης, να γίνει λήψη ιστορικού. Στη συνέχεια θα πρέπει να προμηθευτούν το εμβόλιο από το φαρμακείο με δική τους επιβάρυνση, όμως, και πάλι ο εμβολιασμός θα χορηγηθεί δωρεάν από το προσωπικό της Κλινικής.

Τέλος, επισημαίνεται πως το HPV εμβόλιο, δεν αποτελεί θεραπεία για τα κονδυλώματα, αλλά τον καλύτερο τρόπο πρόληψής τους!