Επανέρχονται οι μάσκες και αυξάνονται τα rapid test ενόψει των 6.700 κρουσμάτων σήμερα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Πάνω από 6.700 ημερήσιες λοιμώξεις, σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ σήμερα. Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεδρίαση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατέληξε σε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα μέτρα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και με τον κορονοϊό στην χώρα να εντοπίζεται σε υψηλή διασπορά, καθώς τα κρούσματα σήμερα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 6.500, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε από τη 1 έως τις 3.30 το απόγευμα κατέληξε στις εισηγήσεις της προς στην κυβέρνηση.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η επιστροφή της χρήσης μάσκας οριζόντια για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και τα rapid test που πρέπει να επιδεικνύουν οι ανεμβολίαστοι για την είσοδο τους σε τράπεζες, δημόσιο, εμπορικά καταστήματα και εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr αποκλείεται το ενδεχόμενο lockdown ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, όποια μέτρα αποφασιστούν, οι ειδικοί εισηγούνται να είναι ενιαία και να μην εφαρμόζονται μόνο στις κόκκινες περιοχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν να είναι πιο αυστηροί οι έλεγχοι στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα, χωρίς να μπαίνει λουκέτο στη 1 τα ξημερώματα, καθώς με τον τρόπο αυτό παρατηρείται συνωστισμός στις πλατείες.

Συγκεκριμένα εισηγούνται:

να αυξηθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους και συγκεκριμένα δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας ανεξάρτητα από το αντικείμενο απασχόλησης.

να είναι υποχρεωτικά με rapid test η είσοδος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και στους ανοικτούς χώρους εστίασης

Όσον αφορά στην αύξηση των εμβολιασμών, προτείνεται για την ενίσχυσή τους να χρησιμοποιηθεί μόνο η πειθώς και όχι η υποχρεωτικότητα.