Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης τα “τσούζουν” περισσότερο;

  • Iatropedia
Τρία ποτήρια κρασί, κατά μέσο όρο, πίνει καθημερινά, μέσα σε ένα χρόνο, ο κάθε Ευρωπαίος, ποσότητα αλκοόλ που ξεπερνάει κάθε άλλον κάτοικο του πλανήτη. Συνολικά τον χρόνο ο Ευρωπαίος θα καταναλώσει 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φυσικά υπάρχουν διαφορές τόσο τοπικές όσο και στα επίπεδα κατανάλωσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Δηλαδή, διαφορετική ποσότητα καταναλώνει ο κάτοικος της κεντρικής Ευρώπης, άλλη ο Σκανδιναβός και άλλη ο Έλληνας, ή ο Ιταλός.

Η Σουζάνα Τζέικαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, εξηγεί ότι το γεγονός της διπλάσιας παγκόσμιας μέσης κατανάλωσης αλκοόλ των Ευρωπαίων έχει «καθαρές, αναγνωρίσιμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, του περίγυρού τους και της κοινωνίας».

Ανά περιοχές, οι μεγαλύτεροι πότες καταγράφονται στην κεντρική-ανατολική και ανατολική Ευρώπη με κατανάλωση 14,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα τον χρόνο σε σύγκριση με 12,4 λίτρα στην κεντρική-δυτική και δυτική Ευρώπη, 11,2 λίτρα στη νότια Ευρώπη και 10,4 λίτρα στις σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει μια διαφορετική εικόνα αναλύοντας τα δεδομένα αυτά σε σχέση με τους δείκτες της αποκαλούμενης επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ–όπως το να πίνει κάποιος εκτός γευμάτων, σε δημόσιους χώρους ή να μεθάει.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σκανδιναβικές χώρες 'σκοράρουν' 2,8 στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ –με κλίμακα το 1 ως λιγότερο επιβλαβές και το 5 ως περισσότερο– ενώ η κεντρική-ανατολική και η ανατολική Ευρώπη 'σκόραρε' λίγο πιο πάνω από το 2,9.

Η κεντρική-δυτική και η δυτική Ευρώπη και η νότια Ευρώπη κατέγραψαν σκορ στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 40 ασθένειες και διαταραχές που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβανομένης της εξάρτησης από το αλκοόλ, της κίρρωσης του ήπατος, της χρόνιας παγκρεατίτιδας προκαλούμενης από το αλκοόλ, της δηλητηρίασης από το αλκοόλ και του Συνδρόμου Εμβρυικού Αλκοολισμού.

Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αλκοόλ θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας, όπως τραυματισμοί και θάνατοι από τροχαία καθώς και ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι στην ΕΕ σχεδόν το 12% όλων των θανάτων το 2004 μεταξύ ανθρώπων ηλικίας 15 με 64 αποδίδονται στο αλκοόλ — ανάλογο με 1 σε 7 θανάτους για τους άνδρες και 1 σε 13 για τις γυναίκες. Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 3% των θανάτων οφειλόταν στην κατανάλωση αλκοόλ από τρίτα πρόσωπα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την χρήση του αλκοόλ, γεγονός που αναλογεί σε 3,8% όλων των θανάτων, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ στηρίζει πολιτικές όπως η ρύθμιση των τιμών των αλκοολούχων, η λήψη μέτρων κατά της οδήγησης υπό την επήρρεια του αλκοόλ και ο περιορισμός της εμπορικής προώθησης αλκοολούχων ποτών που, όπως υποστηρίζει, έχει αποδειχτεί ότι είναι επιτυχημένοι τρόποι μείωσης των επιπέδων κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα παντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την κίρρωση του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στο ήπαρ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

το LSD κάτα του αλκοολισμού

μια Ελλάδα πεθαίνει παγκοσμίως κάθε 4 χρόνια από το αλκοόλ

πότες γένους θηλυκού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν