Σε νοσοκομεία τελικά κι όχι σε Κέντρα Υγείας ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών – Προβλήματα με τη μετακίνηση των ηλικιωμένων

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Ανατροπή εμφανίζεται στους εμβολιασμούς. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό τους για να μεταβούν σε νοσοκομεία και όχι σε Κέντρα Υγείας, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, καθώς κανένας δεν τους είχε ενημερώσει ότι οι εμβολιασμοί των πολιτών δεν θα διεξαχθούν στα Κέντρα Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να ταξιδέψουν έως και 2,5 ώρες για να μεταβούν σε νοσοκομείο για τον εμβολιασμό τους ή ακόμα και από νησί σε νησί.

Το πρόβλημα προέκυψε λόγω μειωμένων προσλήψεων προσωπικού στα Κέντρα Υγείας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει ότι σε πολλά νοσοκομεία, μάλιστα, που ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των υγειονομικών, τα εμβολιαστικά κέντρα «ξεστήθηκαν».

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοιου στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού. Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Επίσης στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1018 εμβολιαστοκά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Δείτε μήνυμα σε κινητό ηλικιωμένου, που τον ενημερώνει για τον εμβολιασμό του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, «Γ. Γεννηματάς»:

Εμβολιασμοί Covid: Από την Σύρο… στη Σαντορίνη

Οι πολίτες που εμβολιάζονται πρώτοι από τον πληθυσμό, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μάλιστα πολλοί είναι υπηρήλικες και αντιμετωπίζουν ακόμη και κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, ηλικιωμένοι της Σύρου, έλαβαν μήνυμα να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους στη … Σαντορίνη.

«Άλλοι πάλι από το Βουλγαρέλι στα Τζουμέρκα έλαβαν μήνυμα να πάνε στην πόλη της Άρτας να εμβολιαστούν, 60 χιλιόμετρα απόσταση. Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται πιο κοντά στις επαρχίες, από τα νοσοκομεία. Χθες τα μεσάνυχτα έρχονται μηνύματα στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία. Χωρίς να γνωρίζουν κάτι επίσημα τα νοσοκομεία».

Τα νοσοκομεία δεν έχουν ικανό προσωπικό για να υποστηρίξουν στους εμβολιασμούς, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

«Χωρίς προσωπικό. Και μάλιστα διευρύνοντας τα ωράρια. Άρα χρειάζονται περισσότερη στελέχωση. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Τι κρυφός σχεδιασμός είναι αυτός; Γιατί δεν ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως έχουν ανακοινώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν