Σε κρίσιμη κατάσταση 35χρονος που έφαγε 60 βίδες, μπαταρίες και άλλα αντικείμενα

  • Ρούλα Τσουλέα
άνδρας
Πάσχει από πίκα - μία νόσο που πήρε την ονομασία της από τις καρακάξες, που κλέβουν ό,τι γυαλίζει.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ένας 35χρονος άνδρας, ο οποίος απευθύνθηκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στην κοιλιά και διαπιστώθηκε ότι έχει καταπιεί περισσότερα από 60 αντικείμενα, όπως βίδες, μπαταρίες και ακουστικά.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του από το Νοσοκομείο Moga Medicity, στην πόλη Moga της Ινδίας, ο άνδρας πάσχει από μία διατροφική διαταραχή που λέγεται πίκα. Την εκδήλωσε πριν από 2 χρόνια, όταν άρχισε να καταπίνει ετερόκλητα αντικείμενα. Στο νοσοκομείο πήγε πριν από τρεις ημέρες, στις 26 Σεπτεμβρίου, με αφόρητους πόνους και πυρετό.

Οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε ακτινογραφίες, που αποκάλυψαν την κατάστασή του. «Βρήκαμε αλυσίδες, κλειδαριές, ακουστικά τηλέφωνα, παξιμάδια, μπαταρίες και άλλα αντικείμενα», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Dr. Ajmer Singh Kalra. «Είχε επίσης καταπιεί παραμάνες, κόπιτσες, μαγνητάκια και πολλά άλλα πράγματα. Αποφασίσαμε να τον χειρουργήσουμε επειγόντως, διότι τα είχε καταπιεί σε βάθος διετίας».

Η εγχείρηση διήρκησε 3 ώρες. Εκτελέστηκε από τον χειρουργό Anup Handa και τον γαστρεντερολόγο Dr. Vishavnoor Kalra, αναφέρει η New York Post.

Τι είναι η πίκα

Η πίκα είναι μία ψυχική διαταραχή που ανήκει στις διαταραχές πρόσληψης τροφής κατά την οποία ο πάσχων τρώει μη εδώδιμα είδη. Επειδή ο νεαρός άνδρας είχε καταπιεί και αιχμηρά αντικείμενα, είχε σοβαρές πληγές στο στομάχι του, εξήγησε ο Dr. Kalra.

Μολονότι η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη, η κατάστασή του ήταν εξ αρχής βαριά και νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση. Οι συγγενείς του 35χρονου δεν γνώριζαν ότι έπασχε από πίκα.

Όπως αναφέρει η Cleveland Clinic, η πίκα είναι μία ψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς ο ασθενής αναγκαστικά τρώει μη εδώδιμα αντικείμενα. Αν και συχνά είναι αβλαβής, η κατανάλωση ορισμένων αντικειμένων μπορεί να την καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η πίκα πήρε την ονομασία της από τις καρακάξες, οι οποίες κλέβουν ό,τι γυαλίζει. Η επιστημονική ονομασία τους είναι pica pica και υπάρχουν 11 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το είδος pica pica pica, αναφέρει η Βικιπαίδεια.

Δεν είναι σπάνιο να εκδηλώνει τη διαταραχή ενήλικας, όπως ο 35χρονος άνδρας. Μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά τείνει να εκδηλώνεται συχνότερα:

  • Σε μικρά παιδιά (κυρίως κάτω των 6 ετών)
  • Εγκύους
  • Πάσχοντες από ορισμένες παθήσεις, όπως διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, νοητικές υστερήσεις ή σχιζοφρένεια.

Φωτογραφία: iStock