Σε κόκκινο συναγερμό η Γαλλία για τη γρίπη των πτηνών

  • Iatropedia newsroom
πουλερικά, γρίπη των πτηνών
Η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια

Η Γαλλία αύξησε το επίπεδο κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών σε «υψηλό» από «μέτριο» την Τρίτη, μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της νόσου, υποχρεώνοντας τα πτηνοτροφεία να κρατούν τα πτηνά σε εσωτερικούς χώρους για να περιορίσουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού, μεταδίδει το Reuters.

Η απόφαση, που ελήφθη από το υπουργείο Γεωργίας, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την Τρίτη.

Η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα και τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Η Γαλλία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών για φέτος σε φάρμα στη Βρετάνη, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το «υψηλό» επίπεδο κινδύνου συνεπάγεται ότι όλα τα πουλερικά θα πρέπει να φυλάσσονται εντός των εκμεταλλεύσεων και να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Αν και η γρίπη των πτηνών είναι αβλαβής για τα τρόφιμα, η εξάπλωσή της προκαλεί ανησυχία στις κυβερνήσεις και στην πτηνοτροφική βιομηχανία λόγω της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει σε επίπεδο παραγωγής, της πιθανότητας εμπορικών περιορισμών και του κινδύνου μετάδοσης στον άνθρωπο.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, η Γαλλία ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία περιορίστηκε αρχικά στις πάπιες, οι οποίες μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΚΕΘΕ: Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών από τον Παγασητικό Κόλπο μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

Γρίπη των πτηνών: Έφτασε για πρώτη φορά στην Ανταρκτική, λένε οι επιστήμονες