Σε Καβάλα, Πιερία και Φθιώτιδα αναζητούν το «ένοχο» τρόφιμο που οδήγησε μαθητές στο νοσοκομείο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tρεις στάσεις (στους νομούς Καβάλας, Πιερίας και Φθιώτιδας) έκαναν οι μαθητές από την Κομοτηνή που παρουσίασαν μαζικά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας το βράδυ της Παρασκευής που κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι πρώτοι μαθητές εμφάνισαν συμπτώματα (διάρροιες, εμέτους και κοιλιακό άλγος) αργά τη νύχτα και μεταφέρθηκαν στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο και στο ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς που εφημέρευαν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ βεβαιώνει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εντοπιστεί ο τόπος και το τρόφιμο που οδήγησε τους μαθητές στην κατάσταση αυτή. Διαβεβαιώνει δε ότι κανένα από τα παιδιά δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για το πρόβλημα με τους μαθητές από την Κομοτηνή:

Στις 25/11/2016 το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ενημερώθηκε από το Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» για προσέλευση μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Μετά την πρωϊνή εφημερία οι μαθητές που εμφάνιζαν συμπτώματα παραπέμπονταν στο Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Οι μαθητές μετείχαν σε σχολική εκδρομή. Στις 24/11/2016 ταξίδεψαν από την Κομοτηνή στην Αθήνα πραγματοποιώντας στη διαδρομή τρεις στάσεις (στους νομούς Καβάλας, Πιερίας και Φθιώτιδας) και το βράδυ κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι πρώτοι μαθητές εμφάνισαν συμπτώματα (διάρροιες, εμέτους και κοιλιακό άλγος) αργά τη νύχτα.

Στην εκδρομή μετέχουν 95 μαθητές, 5 καθηγητές συνοδοί και 3 οδηγοί. Στο Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» καταγράφηκαν 20 κρούσματα και στο Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» 75 (πιθανότατα κάποιοι μαθητές καταγράφηκαν και στα δύο νοσοκομεία).

Η κατάσταση της υγείας των μαθητών δεν εμπνέει ανησυχία.

Το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ έχει καταγραψει τα κρούσματα, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες διευθύνσεις υγείας των περιφερειακών ενοτήτων σχετικά με τους χώρους εστίασης όλων των κοινών γευμάτων των μαθητών και έχει ζητήσει τη λήψη δειγμάτων κοπράνων από τους ασθενείς για την αναγνώριση του αιτιολογικού παράγοντα. Ο μικροβιολογικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα πραγματοποιηθεί αναλυτική επιδημιολογική μελέτη (μελέτη σειρών) για την ανεύρεση της αγωγού μετάδοσης (υπεύθυνο τρόφιμο) με σκοπό τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων δημόσιας υγείας.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας