Σε επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων προχωρά το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιαστικά
Σε αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο την εντατικοποίηση των εμβολιασμών μέσα στο Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να λάβουμε 1,5 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Εντατικοποίηση των εμβολιασμών επιχειρεί η κυβέρνηση με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοσοποίησης του πληθυσμού. Σε νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπεται η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson&Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο- 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 360.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης – Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69 – Και οι εκπαιδευτικοί στον μηχανισμό αναπλήρωσης χαμένων δόσεων

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται από την ψήφισή του και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν από Δευτέρα έως και Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων και ημερών της αργίας.

Το ωράριο λειτουργίας ορίζεται σε δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στο νέο ωράριο θα αμείβονται ξεχωριστά όπως προβλέπει υπάρχον νόμος και με βάση τις ώρες εφημερίας.

Τι προβλέπει το άρθρο
Αναλυτικότερα το άρθρο 38 του νομοσχεδίου αναφέρει:

To άρθρο τριακοστό δεύτερο του ν. 4771/2021 (A’ 16) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Άρθρο τριακοστό δεύτερο
Λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων
Για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30.9.2021, τα εμβολιαστικά κέντρα που καθορίζονται εντός των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, δύνανται να λειτουργούν επτά (7) ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Κυριακή (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), λόγω εκτάκτων και εξαιρετικών αναγκών, κατά παρέκκλιση των κείμενων γενικών ή ειδικών διατάξεων. Το ωράριο λειτουργίας αυτών ορίζεται σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) από τις 07:00 έως τις 22:00. Με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων συμπληρώνονται και ενισχύονται οι παρεχόμενες λοιπές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ καταρτίζεται μηνιαίο πρόγραμμα απασχόλησης του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων, με το οποίο εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία τους καθ’ όλη την εβδομάδα από το σύνολο του προσωπικού αυτών. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης του ιατρικού προσωπικού κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Σάββατο, Κυριακή και αργίες) οι ώρες απασχόλησης λογίζονται ως ώρες μεικτής εφημερίας και αποζημιώνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 του ν. 3203/2003 (Α’ 295). Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης του λοιπού προσωπικού κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Κυριακή και αργίες) εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).