Σε δύο χρόνια οι πρώτες κλινικές δοκιμές τεχνητού αίματος

  • Iatropedia
Οι δοκιμές που θα συγκρίνουν την επιβιωσιμότητα τεχνητών ερυθρών αιμοσφαιρίων με την αντίστοιχη φυσικών από δωρητές αίματος, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την διάθεση αίματος δημιουργημένου στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα σε άτομα που είναι δύσκολο να βρουν δότες.

Η αρμόδια Υπηρεσία Αιμοδοσίας του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δηλώνει έτοιμη για τις πρώτες κλινικές δοκιμές τεχνητού αίματος σε εθελοντές στα προσεχή δύο χρόνια καθώς οι ανάγκες είναι πιεστικές για αίμα συμβατό με σπάνιες ομάδες αίματος ατόμων που πάσχουν από αιματολογικές παθήσεις όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία και μεσογειακή αναιμία και χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος. Η συγκεκριμένη κοινή προσπάθεια κορυφαίων Πανεπιστημίων στην Αγγλία και την Ουαλία είναι μια από τις πολλές στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων ιατρικών μεθόδων με ορίζοντα πενταετίας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, δεν αποσκοπεί να υποκαταστήσει την δωρεά αίματος.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του τομέα Αίματος και Μεταμοσχεύσεων του NHS Δρα Nick Watkins, το 2017 η ομάδα του, αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, θα είναι έτοιμη να διεξαγάγει την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών τεχνητού αίματος σε ανθρώπους. Αρχικά οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν την μετάγγιση μιας μικρής ποσότητας (5-10 mls) αίματος καλλιεργημένου στο εργαστήριο από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSC) προερχόμενα από ενήλικες και αίμα ομφάλιου λώρου για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκειμένου να συγκριθεί με κανονικά ερυθρά αιμοσφαίρια από δωρητές αίματος.