Σε διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την προστασία από ατυχήματα στο νερό

  • Iatropedia
Χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου Υγείας με θέμα: «Πρόληψη, διάσωση και φροντίδα ατυχημάτων στο νερό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας". Αρμόδια εποπτική αρχή είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο θέμα των ατυχημάτων στο νερό βάσει του ρόλου που του έχει δοθεί από το Εθνικό Σχέδιο για τα Ατυχήματα του υπουργείου Υγείας και της νομοθεσίας (άρθρο 20, παράγραφος 2γ Ν. 3370/2005, ΦΕΚ 176 Α’ – 11/7/2005).

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

To υπουργείο Υγείας προτείνει τις διατάξεις που περιέχονται στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης και καλεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς να διατυπώσουν και να καταχωρήσουν τις απόψεις και προτάσεις τους αποκλειστικά στο μηχανισμό διαβούλευσης εντός της ταχθείσης ημερομηνίας.

Ο πνιγμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 6η σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών και 36η στον κόσμο σε σύνολο 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2014).

Ταυτόχρονα, οι πολλαπλάσιοι μη-θανατηφόροι πνιγμοί οδηγούν συχνά σε χρόνια σωματικά, κινητικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλοί πνιγμοί, τραυματισμοί από πρόσκρουση με σκάφος, απώλεια ζωής από καρδιογενή αίτια και τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, επισυμβαίνουν στην Ελλάδα σε λίμνες, κολυμβητικές δεξαμενές και υδροψυχαγωγικά πάρκα.