Σε διαβούλευση από σήμερα οι λίστες των χειρουργείων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χρειάστηκαν 6 μήνες αλλά το ΥΥΚΑ έβαλε σήμερα σε διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, με το οποίο θα μπει σε εφαρμογή η λίστα χειρουργείου. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να μπει οριστικά τέλος στο φαινόμενο με τα "πελατάκια" που χειρουργούνται κατά προτεραιότητα σε κάποια νοσοκομεία και να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των ασθενών.

Το μέτρο είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από την προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους όταν ο κ. Ξανθός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενώ τώρα την θέση αυτή κατέχει ο κ. Παύλος Πολάκης.

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου» θα μείνει σε διαβούλευση έως την προσεχή Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε νοσοκομείο υπεύθυνος για την έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρησή της θα είναι ο αναπληρωτής διοικητής ενώ υπεύθυνος για την σύνταξή της θα είναι υπάλληλος του νοσοκομείου που θα ορίζεται από το Δ.Σ.

Κάθε χειρουργός θα αξιολογεί τα περιστατικά του συμβουλευόμενος συγκεκριμένο πίνακα, και στην συνέχεια θα συντάσσει ενημερωτικό σημείωμα. Αλλά σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, ο υπεύθυνος χειρουργός οφείλει, με νέο σημείωμα εντός της ίδιας ημέρας να ζητήσει μετακίνηση στη λίστα.

Η λίστα θα έχει κάθε τμήμα του νοσοκομείου ξεχωριστά και θα εγκρίνεται από τον αναπληρωτή Διοικητή ενώ θα ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας και θα αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ.

Στη λίστα καταχωρούνται:
(α) τα 5 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς,
(β) ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει),
(γ) το είδος του χειρουργείου,
(δ) η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό,
(ε) η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς,
(στ) η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης, και
(ζ) η εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης.

Τα επείγοντα περιστατικά δεν θα υπάγονται στην λίστα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν