Σε απόγνωση άποροι πολύτεκνες οικογένειες υπεύθυνοι ιδρυμάτων πρόνοιας και Περιφερειακών Ιατρείων άγονης γραμμής

  • Iatropedia
Την περασμένη εβδομάδα αποστάλησαν από τον ΙΣΑ φάρμακα και ιατρικό υλικό στο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων, στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, στον Δήμο Ύδρας, στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων, στην Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά- Αγίας Αικατερίνης, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Μοσχάτου, αλλά και σε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα... Εν τω μεταξύ, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των απόρων ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το τελευταίο χρονικό διάστημα...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, τριπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των απόρων ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής καθώς έχει λήξει το βιβλιάριό τους και έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη..

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο χρόνος αναμονής, για την έκδοση του βιβλιαρίου Πρόνοιας, έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες ,με αποτέλεσμα οι άποροι να μένουν για περισσότερο από μισό χρόνο χωρίς επιδόματα και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή μπορεί να φτάσει τους εννέα και δέκα μήνες», αναφέρουν από τον ΙΣΑ.

Τα δεινά όμως δεν σταματούν εδώ… Το ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χρειάστηκε αν αποστείλει φάρμακα και ιατρικό υλικό στο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων, στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, στον Δήμο Ύδρας, στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων, στην Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά- Αγίας Αικατερίνης, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Μοσχάτου, αλλά και σε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το «Άσυλο Ανιάτων που αποτελεί φιλανθρωπικό σωματείο και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1983 περιθάλποντας 177 βαρέως πάσχοντες δεν έχει καμία υποστήριξη από το κράτος με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλη ανάγκη προσφοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων. Και σε αυτή τη περίπτωση το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής συνέδραμε αποστέλλοντας τα αιτούμενα φάρμακα».

Εξάλλου, βοηθήθηκε ανασφάλιστη ασθενής του ιατρείου με την προσφορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Εν τω μεταξύ, στα Αντικύθηρα η επί χρόνια εγκατάλειψη του πολυδύναμου ιατρείου του νησιού είχε ως συνέπεια την έλλειψη ιατρικών εργαλείων καθώς επίσης υπάρχει ανάγκη φορείων μεταφοράς, ιμάντων πρόσδεσης των ασθενών και απινιδωτή. Και σε αυτή τη περίπτωση το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε να συμβάλλει καταλυτικά διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Το Ιατρείο μας θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο με στόχο τη κάλυψη των αναγκών και στο πιο δυσπρόσιτο σημείο της χώρας. Στείλαμε φάρμακα στους Φούρνους, στο Άγιο Όρος, στην Ύδρα, στα Ιωάννινα, ακόμα και στο Όρος Σινά. Φροντίζουμε για τα Αντικύθηρα όπου ένα έκτακτο περιστατικό κατέδειξε τις τραγικές ελλείψεις του περιφερειακού ιατρείου, βοηθάμε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη τη χώρα, αλλά και κάθε φιλανθρωπικό ίδρυμα που η πολιτεία το εγκατέλειψε. Όσο η πολιτεία αδυνατεί να καλύψει τον ανασφάλιστο συμπολίτη μας, εμείς θα στεκόμαστε αρωγοί με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του ιατρείου και κάθε Έλληνα πολίτη που συμβάλλει δίνοντας ένα φάρμακο από το υστέρημα του, το οποίο θα απαλύνει τον πόνο των ανασφάλιστων συμπολιτών μας».

Νεάπολη Λακωνίας

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία Δημόσιας και τον κ. ι. Μπασκόζο «αποστέλλεται Κινητή Μονάδα, συνοδευόμενη από ακτινολογικό μηχάνημα, προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Νεάπολης. Επιπροσθέτως εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλεί άμεσα κλιμάκιο για την ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων».

Ο κ. Ι. Μπασκόζος την Παρασκευή 17/7/2015 μετέβη εσπευσμένα στη Νεάπολη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση πυρκαγιάς στο νομό Λακωνίας, προκειμένου να συνδράμει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών Δημόσιας Υγείας. Ο κ. Μπασκόζος επισκεπτόμενος το Κέντρο Υγείας της περιοχής δήλωσε: «Δυστυχώς η καταστροφή είναι μεγάλη στην Νεάπολη, μεγάλη ελπίδα όμως η διάθεση προσφοράς και το φιλότιμο του προσωπικού».