Σε απεργιακό κλοιό ο ΕΟΠΥΥ: Σε 48ωρη απεργία από σήμερα και οι φυσικοθεραπευτές

  • Γιάννα Σουλάκη
Μετά τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, από σήμερα και μέχρι και την Τετάρτη, αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι φυσικοθεραπευτές.

«Όχι στον εμπαιγμό της Κυβέρνησης, που από τη μια κρατάει κλειστό τον προϋπολογισμό των φυσικοθεραπειών και από την άλλη διευρύνει τον κατάλογο των παθήσεων που χρήζουν φυσικοθεραπείας» λένε οι φυσικοθεραπευτές και σταματούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Την ερχόμενη Τετάρτη μάλιστα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 11:00 π.μ.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών για clawback και rebate

O Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ, αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις «ως μέτρο αντίδρασης, όπως αναφέρουν τα μέλη του, στα επαίσχυντα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back)».

Οι φυσικοθεραπευτές έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 125.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Η ετήσια δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί – αυθαίρετα και καταχρηστικά, όπως αναφέρουν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση – στα 68.000.000 € ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – το 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 €, το 2016 ήταν 96.144.021 €, το 2017 ήταν 95.777.131 €, ενώ το 2018 έχει αγγίξει τα 53.000.000 € μόνο για το πρώτο εξάμηνο.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους φυσικοθεραπευτές, ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε (ΦΕΚ Β’ 4898/2018) η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ’ όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, εντούτοις αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, «κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και claw-back», όπως λένε.

Τι ζητούν οι φυσικοθεραπευτές

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών απαιτεί:

  • Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και την φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων
  • Την κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate

Ο ΠΣΦ θα ενημερώσει τους ασθενείς με ενημερωτικά φυλλάδια, με καταχωρήσεις στις εφημερίδες, με ραδιοφωνικά μηνύματα και με προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την δραματικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται αυτή η δυσμενής για όλους εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν