Σε 3 χρόνια η ηπατίτιδα C θα είναι ιάσιμη

  • Iatropedia
Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι: Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ο ιός της ηπατίτιδας C, θα μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, στο 90% των ασθενών, χάρη στα νέα φάρμακα και θεραπείες που πρόσφατα πήραν το πράσινο φως, σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα στα εργαστήρια υπάρχουν και άλλες θεραπείες που αναμένεται μέχρι το 2015, να εφαρμοσθούν, με θεαματικά αποτελέσματα.

Αυτό ανακοίνωσαν οι ομιλητές του 22ου διεθνούς συνεδρίου της «Πανασιατικής Εταιρίας Μελέτης του Ήπατος», που έγινε στην Ταϊπέι. Στο συνέδριο συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί από τις χώρες της Ασίας, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι θεραπείες πλέον σύμφωνα με τους επιστήμονες θα θυμίζουν όλο και λιγότερο τις ήδη γνωστές θεραπείες, καθώς θα μιλάμε για χάπια και όχι για ενέσεις. Στόχος των επιστημόνων και εκεί έχουν επικεντρωθεί και βρίσκονται πολύ κοντά στο να το πετύχουν, είναι ο ιός της ηπατίτιδας C, να μην επαναδραστηριοποιηθεί. Εάν λοιπόν, με απλά λόγια, καταφέρουν αυτό το πράγμα και ο ιός δεν ανιχνεύεται στο σώμα, τότε μιλάμε για ίαση. Αυτό θα επιτευχθεί με τα νέα φάρμακα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της έρευνας και σύντομα θα τεθούν στη διάθεση των γιατρών αλλά και των ασθενών.

Αλλά οι επιστήμονες αισιοδοξούν και για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, αφού σύντομα θα καταφέρουν να κοιμίζουν το ιό και να προλαμβάνουν καταστροφές στο ήπαρ, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος. Όπως τονίζουν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ήδη, αλλά όχι πλήρης ίαση. Με τις νεώτερες θεραπείες φαίνεται ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια θα οδηγηθούμε σε πλήρη καταπολέμηση του συνόλου των ασθενειών του ήπατος.

Ο καθηγητής Jacob George, του πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο οι φαρμακευτικές ουσίες που εγκρίθηκαν πρόσφατα και βελτιώνουν σημαντικά τα ποσοστά θεραπείας. Είναι και τα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και που σύντομα θα έχουμε στη διάθεση μας. Μιλάμε για συνδυασμούς φαρμακευτικών ουσιών που υπόσχονται αποτελεσματική θεραπεία σε ποσοστό 25% με 30% των ασθενών οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να ιαθούν καθώς δεν ανταποκρίνονταν στην υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή. Ήδη μπορούμε να θεραπεύσουμε τους μισούς και ακόμη περισσότερους ασθενείς με ηπατίτιδα C. Στην ιατρική δεν υπάρχει το 100%, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα θεραπεύουμε το 90% με τα φάρμακα που θα έχουμε σύντομα στη διάθεση μας»

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι τα νέα φάρμακα, εκτός του γεγονότος ότι είναι πιο αποτελεσματικά, δεν θα έχουν και ανεπιθύμητες (παρ)ενέργειες, όπως η καταθλιπτική διάθεση , η ευερεθιστότητα, οι μυϊκοί πόνοι, και η ευαισθησία στις μολύνσεις. Θα μειώνουν επίσης δραστικά, το χρόνο θεραπείας.

Για την ηπατίτιδα Β οι επιστήμονες του διεθνούς συνεδρίου, ήταν κατηγορηματικοί: «Πρέπει οι ασθενείς να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα του ιού, μέσα στον οργανισμό τους, ώστε να προλάβουν την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος» Η έγκαιρη διάγνωση τόνισαν, σώζει ζωές. Ο ιός της ηπατίτιδας Β, μπορεί να εντοπιστεί με αιματολογικό τεστ και νωρίς, μπορεί να καταπολεμηθεί. Έχει την ικανότητα να παραμένει ανενεργός μέσα στον οργανισμό για πολλά χρόνια, ακόμη και για 20 και 30, χωρίς εμφανή συμπτώματα, και όταν ενεργοποιηθεί να έχουν ήδη προχωρήσει οι δυσάρεστες καταστάσεις όπως η κίρρωση. Με τα νέα φάρμακα ο ιός καθίσταται ανενεργός για πάντα και η δράση του περιορίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κίρρωση του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την ηπατίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ελπίδες για νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα και τη κίρρωση του ήπατος

νέες ελπίδες στη μάχη κατά του AIDS και της ηπατίτιδας C