Σας προτιμούν τα κουνούπια; Φταίνε τα… γονίδιά σας!

  • Iatropedia
Τα γονίδια που είναι «υπεύθυνα» για την μυρωδιά του σώματος του κάθε ανθρώπου είναι αυτά που «τραβάνε» ή όχι τα κουνούπια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η λαϊκή σοφία που λέει «εσύ είσαι γλυκοαίματος» γι’ αυτούς που τους προτιμούν τα κουνούπια και τους τσιμπούν ενώ δεν πλησιάζουν τους διπλανούς τους, τώρα αποδεικνύεται σωστή. Η μυρωδιά του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική κι αυτό οφείλεται στα γονίδιά του. Ως εκ τούτου, κάποιες μυρωδιές προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια!

Μία ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία έκαναν το εξής πείραμα: Παρατήρησαν σε 19 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων που μοιράζονται τα ίδια γονίδια και σε 19 ζευγάρια διζυγωτικών διδύμων που έχουν μεταξύ τους διαφορετικά γονίδια, αν τα κουνούπια τους τσιμπούν το ίδιο, δηλαδή αν τα κουνούπια προτιμούν κάποια μυρωδιά που οφείλεται στα γονίδια από κάποια άλλη.

Το αποτέλεσμα ήταν τα «ίδια» δίδυμα, δηλαδή τα μονοζυγωτικά, να δέχονται τον ίδιο αριθμό τσιμπημάτων ενώ τα άλλα δίδυμα, τα διζυγωτικά, όχι. Ο Δρ. David Wheetman του Liverpool School of Tropical Medicine, με βάση αυτές τις παρατηρήσεις δήλωσε ότι αν οι επιστήμονες καταφέρουν να κατανοήσουν ποιά γονίδια έλκουν τα κουνούπια, θα προχωρήσει πολύ η έρευνα. Και ο Δρ. James Logan του London School of Hygiene and Tropical Medicine είπε ότι αν βρεθεί η γενετική βάση για το τσίμπημα των κουνουπιών, τότε θα βρεθεί και ο τρόπος για να αποφεύγουμε να μας πλησιάζουν τα ενοχλητικά αιμοβόρα έντομα.