Σάρκωμα Μαλακών Μορίων: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

  • Iatropedia
Τα σαρκώματα μαλακών μορίων των ενηλίκων προκαλούνται από την ανάπτυξη καρκινικών κύτταρων στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Οι μαλακοί ιστοί περιλαμβάνουν τους μύες, τους τένοντες, το λίπος, τα αιμοφόρα αγγεία, λεμφικών αγγείων, τα νεύρα και τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις. Πως αντιμετωπίζονται και ποιοι κινδυνεύουν; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος

Τα σαρκώματα αυτά μπορούν να αναπτυχτούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συχνά στα άκρα, τον κορμό, και την κοιλιά και ιστολογικά διαφοροποιούνται αναλόγως του μαλακού ιστού που αναπτύσσονται.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική εξαίρεση, την ακτινοθεραπεία και την χημειοθεραπεία αναλόγως της θέσης του όγκου, της έκτασης του και της γενικής κατάστασης του ασθενούς.

Η Ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Όταν χορηγείται πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία καθιστά τον όγκο μικρότερο και μειώνει την ποσότητα του ιστού που πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η θεραπεία που χορηγείται πριν από τη χειρουργική επέμβαση ονομάζεται εισαγωγική θεραπεία. Όταν δίνεται μετά από χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία αντιμετωπίζει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία που εφαρμόζεται για την μείωση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου καλείται επικουρική θεραπεία.

Ακτινοθεραπεία και Σαρκώματα

Η θεραπεία με ακτινοβολία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες X ή άλλους τύπους ακτινοβολίας, για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα ή να αναχαιτίσει την ανάπτυξη τους .

Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των σαρκωμάτων μαλακών μορίων.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης των ασθενών με σαρκώματα μαλακών μορίων είναι η χειρουργική επέμβαση. Οι ακρωτηριασμοί πλέον είναι σπάνιοι και ένα άρτιο χειρουργείο εξασφαλίζει την μικρότερη πιθανότητα τοπικής υποτροπή σε συνδυασμό με τις λοιπές θεραπευτικές μεθόδους.

Η ακτινοθεραπεία, προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά, χορηγείται για να βελιτστοποιησει τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Ο τρόπος που η ακτινοθεραπεία δίνεται εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου που αντιμετωπίζεται.

Η Εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα έξω από το σώμα για να χορηγήσει την ακτινοβολία στον καρκίνο. Μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή της τρισδιάστατης σύμμορφης ακτινοθεραπείας (3DCRT) ή με διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT). Η τελευταία μειώνει σημαντική τη νοσηρότητα συγκριτικά με την 3DCRT διατηρώντας παράλληλα και καλύτερο τοπικό έλεγχο της νόσου όπως καταγράφεται τελευταία.

Η Βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί μια ραδιενεργές ουσίες που μέσω βελόνων, σπόρων, συρμάτων, ή καθετήρων, που τοποθετούνται απευθείας ή κοντά στον καρκίνο. Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος χορήγησης ακτινοβολίας με σημαντικό βραχύτερο θεραπευτικό χρόνο, αλλά εφαρμόζεται σε μικρούς όγκους και ειδικευμένα κέντρα.

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Τμήματος TomoTherapy Ιατρόπολις

http://www.iatropoli.gr/gr/

http://www.actino-oncology.com/