«Σαρκοφάγα» μανιτάρια εξοντώνουν παράσιτα

  • Iatropedia
Τα γνώριμα –και νόστιμα– μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτουν στους επιστήμονες πώς εξολοθρεύουν τα παράσιτα, δείχνοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες αυτοάνοσων νοσημάτων και άλλων παθήσεων.

Για να μας προστατεύσουν από τις ασθένειες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας χρησιμοποιούν πρωτεΐνες για να εισβάλλουν, κυριολεκτικά, σε επιβλαβή κύτταρα, καταστρέφοντάς τα. Το ίδιο, αλλά πιο αποτελεσματικά, φαίνεται πως κάνει το μανιτάρι πλευρώτους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus) εντυπωσιάζοντας τους ειδικούς. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πώς τα μανιτάρια της συγκεκριμένης βρώσιμης ποικιλίας σκοτώνουν τα νηματώδη παράσιτα που αποτελούν την τροφή τους με μια πρωτεΐνη, την πλευροτολυσίνη, η οποία ανοίγοντας τρύπες (πόρους) στην μεμβράνη του κυττάρου-στόχου προκαλεί την κατάρρευση του φυσικού διαχωρισμού μεταξύ του ενδοκυτταρικού και του εξωκυτταρικού περιβάλλοντος με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το πώς ακριβώς τα μανιτάρια… «μαχαιρώνουν» το θύμα τους με την πρωτεΐνη αυτή, έγινε αντιληπτό με την βοήθεια κρυσταλλογραφίας ακτίνιων Χ και κρυο-ελεκτρικής μικροσκοπίας. Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Monash University της Μελβούρνης και το Birbeck College στην Βρετανία μπόρεσαν να δουν την πλευροτολυσίνη να πλησιάζει τον στόχο και κατόπιν να διπλώνεται και να ξεδιπλώνεται καταφέροντας αλλεπάλληλα πλήγματα μέχρι την τελική εξόντωσή του!

Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση PLOS Biology, η μελέτη της διαδικασίας αυτής θα επιτρέψει να κατανοήσουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει και στους ανθρώπους, οδηγώντας σε νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ο μηχανισμός πίσω από την φονική τεχνική των πλευρώτους μπορεί να αξιοποιηθεί για τον περιορισμό της ανοσολογικής αντίδρασης σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες νόσους ή να εμποδίσει την μόλυνση του ήπατος από την ελονοσία καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη του ανθρώπινου οργανισμού, η περφορίνη, έχει παρόμοια δράση με της πλευροτολυσίνης. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην γεωργία, «θωρακίζοντας» τα φυτά απέναντι στα παράσιτα περιορίζοντας έτσι και την ανάγκη ψεκασμών με χημικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

600.000 παιδιά πεθαίνουν το χρόνο από έντεροϊούς- Τι λέει βραβευμένη επιστήμονας