Σαρηγιάννης: ΣΟΚ! Κατά 35% πιο μεταδοτικό το “νιγηριανό” στέλεχος από το βρετανικό – Τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Σαρηγιάννης
Έως και 35% πιο μεταδοτικό, από το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζεται σε ελληνική μελέτη το στέλεχος Β.1.1.318, το οποίο ονομάζουμε εν συντομία “νιγηριανό”. Σε σχέση δε με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, παρουσιάζει ταχύτητα μετάδοσης που φτάνει το 77%. Ανήσυχοι είναι οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν να κυριαρχήσει έναντι του βρετανικού στη χώρα μας.

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα από το πεδίο των μεταλλαγμένων στελεχών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το μεταλλαγμένο “νιγηριανό” στέλεχος που προέρχεται από τη νότια Αφρική και έχει γονιδιακή “πρόσμιξη” με το βραζιλιάνικο στέλεχος, όχι μόνο διαφεύγει από την ανοσία των εμβολίων, αλλά έχει και υψηλότερες ταχύτητες διάδοσης.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο iatropedia.gr, για τα αποτελέσματα της έρευνας.

“Η “νιγηριανή” μετάλλαξη είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα. Έχει ξεφύγει από την Αθήνα κι έχει πάει και σε άλλες περιοχές, αλλά και σε νησιά. Εμείς υπολογίζουμε ότι αυτή είναι πάνω από 35% πιο γρήγορη στη μετάδοση από τη Βρετανική. Οπότε μας δίνει ένα 77% παραπάνω μεταδοτικότητα από το παλαιό αρχικό στέλεχος της Γουχάν. Αυτό είναι νέο δεδομένο”, σημειώνει ο ειδικός.

Διαδίδεται ταχύτατα στην Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα

Η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται η παραλλαγή Β.1.1.318 την καθιστά πιο επιθετική σε διασπορά από τη βρετανική. Είναι και ο λόγος που δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, ανάμεσα σε μετανάστες (νοτιοαφρικάνους και ασιάτες) και ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών του ΕΟΔΥ, αν και  το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 UK εξακολουθεί να επικρατεί σε συνολικό επίπεδο στη χώρα και σε ποσοστό 85,79%, το “νιγηριανό” Β.1.1.318 ακολουθεί «καλπάζοντας»,  με ποσοστό που φτάνει πλέον το 13,46%.

Το «νιγηριανό» τείνει να κυριαρχήσει στο Βόρειο Αιγαίο σε ποσοστό 40%, έναντι 60% του βρετανικού, ενώ και στην Στερεά Ελλάδα εντοπίζεται σε ποσοστό 38,89%, έναντι του 61,11% του βρετανικού. Στην Αττική έφτασε αυτήν την εβδομάδα στο 19% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Σαρηγιάννης: “Μπορεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, αν δεν … προλάβει το ινδικό”

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι για το στέλεχος από τη νότια Αφρική και τη Βραζιλία (νιγηριανό) Β.1.1.318, καθώς είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία εντοπίζεται σε τόσο μεγάλη συχνότητα. Αν και υπολείπεται σε μεταδοτικότητα από το ινδικό που τείνει να κυριαρχήσει στη Μεγάλη Βρετανία, εμφανίζει σίγουρα μεγαλύτερη “μολυσματικότητα” από το κυρίαρχο βρετανικό, όπως λέει ο Καθηγητής:

“Υπάρχει περίπτωση να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, ναι! Μπορεί να κυριαρχήσει αν το συγκρίνουμε σε σχέση με το ποια άλλα στελέχη ανταγωνίζεται. Αυτή τη στιγμή δηλαδή είναι γύρω στο 4 προς 1 στον πληθυσμό, σε σχέση με τη βρετανική παραλλαγή, αλλά αυξάνεται. Που σημαίνει ότι σιγά – σιγά θα γίνει προφανώς 3 προς 1 κ.ο.κ. Αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, καθώς ταυτόχρονα έχουμε την ανάπτυξη -πολύ χαμηλά ακόμα- της ινδικής μετάλλαξης, που είναι πιο μεταδοτική από την «νιγηριανή». Μόλις 10 κρούσματα είχαμε την περασμένη εβδομάδα της ινδικής μετάλλαξης, για την οποία οι Άγγλοι λένε ότι είναι 60% πιο γρήγορη από τη βρετανική”, σημειώνει.

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα από τα μοντέλα προσομοίωσης

Οι επιστήμονες του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ έχουν μελετήσει δεδομένα από την ιχνηλάτηση μεταλλαγμένων κρουσμάτων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών και έχουν αναπτύξει μοντέλα προσομοίωσης, για να διαπιστώσουν πως θα εξελιχθεί η πορεία των μεταλλάξεων στη χώρα.

“Ουσιαστικά συγκρίνουμε τον ρυθμό αναπαραγωγής, το Rt αν κανείς έχει μόνο τη βρετανική μετάλλαξη και αν έχει και τη νιγηριανή”, εξηγεί ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Στα μοντέλα αυτά, προέκυψε ακόμη και η πιθανότητα μεγαλύτερης εξάπλωσης του πιο μεταδοτικού ινδικού στελέχους, το οποίο στην Ελλάδα έχει ταυτοποιηθεί μόλις σε 10 περιστατικά.

“Έχουμε 10 κρούσματα, δεν είναι πολλά. Την προπερασμένη εβδομάδα είχαμε το πρώτο. Στην αρχή της εβδομάδας είχαμε τρία και στο τέλος της εβδομάδας 10. Αυτό είναι ανησυχητικό. Οι Άγγλοι λένε ότι είναι 60% πιο γρήγορη από τη βρετανική. Αυτό σημαίνει διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, δηλαδή 100% πιο γρήγορα μεταδίδεται από το αρχικό στέλεχος που είχαμε πέρυσι, της Γουχάν. Αυτό το στέλεχος αν αρχίσει να αναπτύσσεται -που θα αρχίσει να αναπτύσσεται- θα συνεχιστεί. Όσο δεν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτό”, τονίζει με έμφαση ο ειδικός.

Σαρηγιάννης: “Να προλάβουμε με τον εμβολιασμό, ένα τέταρτο δυσθεώρητο τέταρτο κύμα από τα μεταλλαγμένα”

Όσο εμβολιαζόμαστε, τόσο μειώνουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων. Κι αυτό ισχύει ακόμη και για τα στελέχη που δεν καλύπτονται σε υψηλά ποσοστά από τα εμβόλια. Ο επιστήμονας εξηγεί:

“Δείτε λίγο τη διαφορά. Αυτό το 35% της μεγαλύτερης ταχύτητας διάδοσης του “νιγηριανού” στελέχους, έναντι του βρετανικού, τώρα είναι σταθεροποιημένος αριθμός. Πιο παλιά, όμως, ήταν πιο μεγάλος, είχε φτάσει κάποια στιγμή να είναι 50-60% πιο μεταδοτικός. Ήταν τόσο υψηλός γιατί δεν είχαμε ακόμη μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού. Οπότε παίζει μεγάλο ρόλο ο εμβολιασμός και θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό”, τονίζει.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Δεν πρέπει να πέσει ο ρυθμός του εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι. Πολύ περισσότερο, καθώς στη χθεσινή έκθεση για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ΕΟΔΥ, εμφανίστηκαν νεοεισερχόμενα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα μας, τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό. Και περιμένουμε κι άλλα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Δείτε επίσης – Μεταλλάξεις Covid: Νεοεισερχόμενα στελέχη πέρασαν τα σύνορα της χώρας 

«Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αποφύγουμε μια δυσθεώρητη ανάπτυξη ενός τέταρτου κύματος, το οποίο θα προέλθει από τα μεταλλαγμένα στελέχη», λέει ο επιστήμονας και συμπληρώνει:

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό μέσα στο καλοκαίρι να μην πέσει ο ρυθμός του εμβολιασμού. Το λέω με απόλυτη συνείδηση και μάλιστα, αν μπορέσουμε να τον αναπτύξουμε παραπάνω ακόμα καλύτερα. Και μάλιστα αν μπορούμε να το κάνουμε σε ανθρώπους το εμβόλιο που έχουν μεγάλη κοινωνική κινητικότητα λόγω καλοκαιριού ή λόγω δουλειάς τόσο το καλύτερο να μειώσουμε την πιθανότητα διασποράς», καταλήγει ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.