Σαρηγιάννης: Η παραλλαγή Κένταυρος θα κυριαρχήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου – Ένα τεστ την εβδομάδα στα παιδιά υποχρεωτικά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Σαρηγιάννης
«Η Κένταυρος περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» δήλωσε στην ΕΡΤ για την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορονοϊού ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» την χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Μιλώντας για την εξέλιξη του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα έχει επιστρέψει στις δουλειές του τόνισε ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της διασποράς της νέας παραλλαγής και της μείωσης της ανοσίας που θα έχει επέλθει από τα εμβόλια.

Τα θύματα από τον ιό θα πλησιάζουν τα 50 – 60 την ημέρα

«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 – 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης. Και όπως προέβλεψε, η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.

Υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο τεστ για τους μαθητές

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό» δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης. Και όπως τόνισε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊου στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, «το εβδομαδιαίο τεστ πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».

Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερισμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε Πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συχνοτισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.

Ο καθηγητής μηχανικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου δηλώνοντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει.

Αναφερόμενος στην ευλογιά των πιθήκων και στο αν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παρακολουθούν την εξάπλωση της μολυσματικής νόσου λέγοντας ότι «υπάρχει ανάπτυξη της ευλογιάς των πιθήκων αλλά είναι ελεγχόμενο. Δεν είναι κάτι που θα δώσει γενικευμένη κατάσταση συναγερμού».

Πηγή: https://www.ertnews.gr