Σαρηγιάννης: 3.500 κρούσματα περιμένουμε μέσα στον Αύγουστο – Ποια νησιά εμπνέουν ανησυχία

  • Γιάννα Σουλάκη
Κρήτη
Την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένουν οι επιστήμονες εντός του καλοκαιριού, κάτι που θα οδηγήσει και το Σύστημα Υγείας σε πίεση, αλλά και στην απώλεια ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας. Τα παραπάνω δήλωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στις 10-12 Αυγούστου οι επιστήμονες αναμένουν κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με την πιθανότητα 3.400 κρουσμάτων ημερησίως κατά μέσο όρο, όπως απέδειξαν τα μαθηματικά μοντέλα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι σημαντικός ο μεγάλος αριθμός των τεστ που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα, που συμβάλλει και αυτό στον αυξημένο αριθμό των νέων διαγνώσεων.

«Όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σαρηγιάννης: Τουριστικοί προορισμοί που εμπνέουν ανησυχία

Τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως αρχή της πτώσης παρατηρούν την ίδια στιγμή οι επιστήμονες σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η Θεσσαλονίκη παραμένει σε πορεία αύξησης, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται κάμψη. Στην Αθήνα, όπου οι πολίτες αναχωρούν προς τα νησιά παρατηρείται παρόμοια τάση.

Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει στα νησιά και συγκεκριμένα στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο και τη Σαντορίνη. Για τη Σαντορίνη συγκεκριμένα τόνισε πως ενώ είχε σημειωθεί πτώση ιικού φορτίου, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αναζωπύρωση.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνονται πολλά τεστ, όπως συνέστησε ο ειδικός, για να διακόπτεται η αλυσία της μετάδοσης. Τόνισε, επίσης, πως καλό είναι οι παραθεριστές να συγχρωτίζονται όσο το δυνατόν με την ίδια παρέα, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική ιχνηλάτηση.