Σάρα Φέργκιουσον: Δηλώνει «καλύτερα από ποτέ» μετά τη διάγνωση δύο καρκίνων

  • Ρούλα Τσουλέα
Φέργκιουσον
Η 64χρονη δούκισσα διαγνώστηκε μέσα σε 6 μήνες με καρκίνο του μαστού και μελάνωμα στο δέρμα.

Καλύτερα από ποτέ δήλωσε πως νιώθει η Σάρα Φέργκιουσον, δούκισσα του Γιορκ, η οποία πέρυσι διαγνώστηκε με δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου για τις οποίες χρειάστηκε χειρουργική θεραπεία.

Τον Ιούνιο του 2023 εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια μιας μαστογραφίας ρουτίνας. Υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μονή μαστεκτομή. Ύστερα επιδόθηκε σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μέσω των προληπτικών εξετάσεων.

Τον Ιανουάριο εφέτος ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε και με μελάνωμα. Πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα εντοπίστηκε κατά τις εξετάσεις σε έναν σπίλο (ελιά) που είχε αφαιρεθεί όταν έκανε αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή.

Η ίδια έμαθε για τον νέο καρκίνο της στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τον Μάρτιο εφέτος, πηγή του περιοδικού People αποκάλυψε ότι η Σάρα Φέργκιουσον ένιωσε ανακούφιση όταν έμαθε ότι το μελάνωμά της δεν είχε εξαπλωθεί.

Τώρα, κάνει τακτικά εξετάσεις και η πρόγνωσή της είναι θετική. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στο περιοδικό Hello, η δούκισσα μίλησε για τη ζωή της μετά τις δύο διαγνώσεις.

«Πρέπει να ελέγχομαι συχνά και να βάζω ειδική κρέμα στο δέρμα μου όταν βγαίνω έξω, για να αποφύγω τις βλάβες από τον ήλιο», αφηγείται. «Οι βλάβες αυτές σημαίνουν μεγάλες φλύκταινες στο δέρμα του προσώπου, του στήθους και των χεριών μου για τρεις εβδομάδες. Δεν κάνω όμως ανοσοθεραπεία, δεν παίρνω φάρμακα ούτε κάνω χημειοθεραπεία – και νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό».

«Να πηγαίνετε για εξετάσεις»

Από τότε που διαγνώστηκε, η Σάρα Φέργκιουσον έχει κάνει αποστολή της την ενθάρρυνση του κοινού να προσέχει την υγεία του. «Πραγματικά δεν θέλω να περάσουν άλλοι άνθρωποι όσα πέρασα πέρυσι εγώ, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Θέλω οι αναγνώστες μου να σκέπτονται: «δεν πρέπει να περιμένω καθόλου, πρέπει να πάω για εξετάσεις»».

Όπως λέει, η διάγνωση των δύο καρκίνων άλλαξε την οπτική της για την ζωή. «Νομίζω όλο αυτό με ξύπνησε», λέει. «Μου έριξε μία και μου είπε: «Λοιπόν τι θα γίνει; Θα αρχίσεις τώρα, στα 64 σου, να ζεις ή θα συνεχίσεις να μην ζεις; Δεν χρειάζεται να είσαι ό,τι περιμένουν οι άλλοι από εσένα. Να είσαι απλώς ο εαυτός σου»».

Η Σάρα Φέργκιουσον διευκρινίζει επίσης στη συνέντευξή της ότι δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει τον όρο «ελεύθερη καρκίνου», διότι οι γιατροί της συνέστησαν να το αποφεύγει. Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον και ευχαριστεί τις κόρες της για την υποστήριξή τους όλο αυτό τον καιρό.

Photo by Hollie Adams – WPA Pool/Getty Images