Σάλος για το απαράδεκτο διαφημιστικό σποτ με τις «ζωηρές» νοσηλεύτριες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σεξιστικό και πέρα για πέρα ανάρμοστο είναι το σποτ που συνοδεύει τον ...εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας για το οποίο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες κατακραυγή. Το ΔΣ της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος μάλιστα απέστειλε άμεσα έγγραφη διαμαρτυρία προς κάθε εμπλεκόμενο ζητώντας την απόσυρσή του.

Διαβάστε παρακάτω την διαμαρτυρία της ΕΝΕ:

Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδος», που εδρεύει στην Αθήνα, Βασ. Σοφίας 47 και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ

1. Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας- Πρωτοβάθμια Επιτροπή, Αστροναυτών 2 Μαρούσι, τηλ 210 68 99 331-2, fax 210 68 95 711
Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 10564 Αθήνα, τηλ 213-1502300, 213-1502301, 213-1502390  Fax: 210-3319881
Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ,Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα, τηλ. 213 – 1318350-1, 210 – 9098350-1, Φαξ: 213 – 1318353, 210 – 9098353
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα, fax 210 38 43 549
Γενική Γραμματεία Ισότητας φύλων, Δραγατσανίου 8, τηλ. 21 3151 1156
Κοιν. και προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που εδρεύει στην Αθήνα, Ολυμπιονίκη Χρ. Μάντικα 7, Αχαρναί, τηλ.  213 214 6700
Φαξ 213 214 6740

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας – 14 Ιουνίου, δημιουργήθηκε και προβάλλεται ήδη για λογαριασμό του ΕΚΕΑ και κατ’ εντολή του διαφημιστικό σποτ, το οποίο έχει αλματώδη και ραγδαία διάδοση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ιστοσελίδες ανάρτησης βίντεο (youtube) και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://ekea.gr, στην κατηγορία «Νέα» με τίτλο: «Τώρα μπορείς και εσύ να γίνεις ήρωας»

Στο διαφημιστικό αυτό σποτ, από το λεπτό 00:36 ως το 01:16 εμφανίζεται ιατρός που πραγματοποιεί καρδιοπνευμονική ανάταξη- απινίδωση με την «αρωγή» δύο Νοσηλευτριών, με όλως προκλητική εμφάνιση, που έχουν μάλιστα προσκολληθεί στον ιατρό, τον θωπεύουν, τον απαλλάσσουν από το (περιττό) «βάρος» του στηθοσκοπίου και γενικώς τον κοιτούν με λάγνο ύφος, όλο υποσχέσεις για την «ανταμοιβή» που του αξίζει, λόγω του ότι έσωσε μια ανθρώπινη ζωή, ενώ εκείνος ήδη λύνει τη γραβάτα του. Η εμφάνιση των Νοσηλευτριών είναι όμοια με την εμφάνιση πρωταγωνιστριών ερωτικού περιεχομένου- ανοικτά τα πάνω κουμπιά της νοσηλευτικής ρόμπας, εσώρουχα σε κοινή θέα, κόκκινες γόβες, μαλλιά και μακιγιάζ έντονο κλπ- ενώ η αφήγηση με παρόμοιο ύφος και η αναφορά της φράσης «μπορεί να μην έγινες γιατρός, όπως σου έλεγε η μαμά», σε συνδυασμό με το γεμάτο φθόνο βλέμμα του πρωταγωνιστή, ολοκληρώνουν την εικόνα της φτήνιας και της χαμηλής αισθητικής.

Όλα αυτά μάλιστα, με «εντολέα»- πελάτη της διαφημιστικής εταιρίας που δημιούργησε το σποτ όχι κάποιο ιδιώτη με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων, αλλά ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ασκεί μεταξύ άλλων και δημόσια εξουσία, με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας!.

Ξεπερνώντας το αίσθημα απύθμενης ντροπής που βιώνουμε από χτες, εποπτευόμενοι από το ίδιο Υπουργείο με το ΕΚΕΑ και υπηρετώντας τον ίδιο χώρο, τον πολύπαθο χώρο της Υγείας, έχουμε νόμιμη υποχρέωση να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων επιστημόνων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών που εκπροσωπούμε, των Νοσηλευτών με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που ξεπερνούν κάθε μέρα τον εαυτό τους, εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, των Νοσηλευτών που με τεράστιες ελλείψεις υλικών και προσωπικού στηρίζουν το ΕΣΥ, (κατά πρόσφατη ομολογία και του Αν. Υπουργού Υγείας, τρίτου εξ υμών- που τους κάλεσε δημόσια «να βάλουν πλάτη» μέχρι την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων) και των Νοσηλευτών που αγωνίζονται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα και σε κάθε μετερίζι, χωρίς κανένας μισθός (και δη ο κατώτατος) να μπορεί να αποτελέσει επαρκή ανταμοιβή για την προσφορά και το έργο τους.

Η ανωτέρω διαφήμιση αποτελεί κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό μήνυμα, υποβιβάζοντας τον επιστήμονα Νοσηλευτή και Νοσηλεύτρια σε πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας και αρμόδιο μόνο να κρατά το στηθοσκόπιο του ιατρού. Η εμφάνιση και η όλη παρουσίαση των Νοσηλευτριών της διαφήμισης είναι όλως εξευτελιστική και προσβλητική και τα μηνύματα που μεταδίδονται στο κοινό μας θίγουν ανεπανόρθωτα.

Μετά από πολύχρονους αγώνες για την άρση των διαφόρων στερεοτύπων και την επιστημονική καταξίωση του πολύπαθου χώρου των πτυχιούχων Νοσηλευτών- τριων, είναι αν μη τι άλλο αναχρονιστικό να εμφανίζονται εν έτει 2016, με εντολή και ευθύνη νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του χώρου της δημόσιας Υγείας (!!!) οι Νοσηλεύτριες ως όλως επικουρικού χαρακτήρα μέλη της ομάδας επαγγελματιών υγείας, χωρίς προσωπικότητα και ρόλο επαγγελματία υγείας, αλλά με προκλητική εμφάνιση και μοναδική αποστολή την «ανταμοιβή» του ήρωα Ιατρού για την επιτυχία του, με σαφή υπονοούμενα σεξουαλικής φύσης.

Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό και δεν το αντιλαμβάνεστε, καίτοι θα έπρεπε εκ του θεσμικού σας ρόλο και μόνον, σας υπενθυμίζουμε ότι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες είναι Επιστήμονες του χώρου της Υγείας, αγωνιζόμενοι καθημερινά με πενιχρά μέσα και αστείους μισθούς υπό αντίξοες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και στήριξη των ασθενών, καταρτισμένοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με πλουσιότατα βιογραφικά και πλέον ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ των φύλων και όχι πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών, ούτε απλοί εργαλειοδότες!

Είναι επομένως ανεπίτρεπτο να σπιλώνεται η τιμή και η υπόληψη ενός ολόκληρου κλάδου, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων και «ντόρου» υπό τη δήθεν επίφαση της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Εφόσον δε στη συγκεκριμένη περίπτωση ομιλούμε για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας «Όλες οι διαφημίσεις πρέπει να είναι νόμιμες, ευπρεπείς, έντιμες και να λένε την αλήθεια» και «Όλες οι διαφημίσεις πρέπει να δημιουργούνται με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης». Κατά το άρθρο 2: «Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να περιέχουν δηλώσεις ή οπτικές/ακουστικές παραστάσεις που προσβάλλουν τα ήθη και τις επικρατούσες αντιλήψεις ευπρέπειας.» Κατά το άρθρο 4: «Οι διαφημίσεις πρέπει να σέβονται τηνανθρώπινη αξιοπρέπεια, και δεν πρέπει να περιέχουν ή να υπαινίσσονται καμιά μορφή διάκρισης, όπως μεταξύ άλλων τη φυλή, την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία ή τη σεξουαλική ταυτότητα.»

Κατά το άρθρο 12: «Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να δυσφημούν, να υποβαθμίζουν ή να επιδιώκουν να γελοιοποιήσουν κανένα άτομο ή ομάδα ατόμων, άλλους διαφημιζόμενους, εταιρεία, οργάνωση, βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα, επάγγελμα ή προϊόν.»

Τέλος, κατά το άρθρο 23: «Η ευθύνη για την τήρηση των κανόνων αυτού του κώδικα ανήκει στους διαφημιζόμενους των οποίων τα προϊόντα διαφημίζονται, στις διαφημιστικές εταιρίες, στους εκδότες, στους ιδιοκτήτες των μέσων ή εντολοδόχους τους. Οι διαφημιζόμενοι υπέχουν τη γενική ευθύνη για τις διαφημίσεις των προϊόντων τους.»

Επειδή είναι προφανής η ευθεία παραβίαση όλων των ανωτέρω διατάξεων του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και κυρίως του άρθρου 12, μιας και πρόκειται για άμεση και καταφανέστατη δυσφήμιση και εξευτελισμό ενός επαγγέλματος και ενός ολόκληρου κλάδου.

Επειδή είναι εκ του Νόμου επιβεβλημένη η απόσυρση του ανωτέρω διαφημιστικού σποτ, άλλως η τροποποίηση αυτού, με αφαίρεση των επίμαχων- προσβλητικών σκηνών.

Επειδή πρόκειται για περίπτωση παράνομης ενέργειας νομικού προσώπου που ασκεί δημόσια εξουσία και πρέπει να επιβληθούν οι νόμιμες διοικητικές ή άλλες κυρώσεις.

Επειδή είναι απαραίτητη η επανόρθωση του σοβαρότατου πλήγματος στην τιμή και την υπόληψη των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών της χώρας, δια κάθε πρόσφορου μέσου και δη δια άμεσης έκδοσης από το ΕΚΕΑ ανακοίνωσης προσιτής σε όσα ακριβώς μέσα είναι προσιτό και το προσβλητικότατο σποτ, στην οποία θα ζητείται δημοσίως συγγνώμη από τους χιλιάδες επιστήμονες Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες.

Επειδή είναι γεγονός ότι οι Νοσηλευτές είναι υπάλληλοι και των δύο φύλων.

Επειδή λόγω της ταχύτατης διάδοσης του σποτ- με πρωτοβουλία του ΕΚΕΑ- και της ραγδαίας εξάπλωσης των εσφαλμένων, αναχρονιστικών και προσβλητικών μηνυμάτων που μεταδίδει,είναι επιβεβλημένη η άμεση επέμβαση εκάστου εξ υμών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της νομιμότητας.

Επειδή δεν είναι ανεκτό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να προβαίνουν σε τέτοια, πρωτοφανή ατοπήματα και να γελοιοποιούν έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο.

Επειδή έχουμε σχετική υποχρέωση προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Διαμαρτυρόμενοι εντόνως για την προσβολή και τον υποβιβασμό του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος,

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

όπως έκαστος στα πλαίσια των εκ του Νόμου αρμοδιοτήτων του λάβει σοβαρά υπόψιν τα ανωτέρω καταγγελλόμενα και προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας του ανωτέρω διαφημιστικού σποτ ή για την τροποποίησή του και την περικοπή των επίμαχων δευτερολέπτων/σκηνών στα οποία εμφανίζονται οι Νοσηλεύτριες με τον ιατρό αλλά και για την επιβολή κυρώσεων στο ΕΚΕΑ, αποκαθιστώντας τη θιγείσα τιμή και υπόληψη των Νοσηλευτών της χώρας με κάθε πρόσφορο μέσον.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Σκουτέλης                                Αριστείδης Δάγλας