Σαλαμίνα και Λήμνος καλούν σε βοήθεια για τις ελλείψεις και την υποστελέχωση

  • Iatropedia
Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του "Ποταμιού", Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά), προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Την ίδια ώρα, στην Λήμνο πρέπει να επέμβει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς οι καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο νοσοκομείο είναι μοναδικού κάλλους...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εκπέμπει SOS λόγω σοβαρής έλλειψης αναλώσιμων και φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναλώσιμα.

Παρόμοια είναι εξάλλου η κατάσταση στην Λήμνο όπου η αποχώρηση της μίας παθολόγου από το νοσοκομείο, έχει δημιουργήσει χάος πρακτικό και διαχειριστικό…!

Όπως ναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «το σκληρό ροκ της παθολογικής κλινικής συνεχίζεται και καθημερινά παίρνει και νέες διαστάσεις. Το κενό που άφησε η αποχώρηση της Αγγελικής Βουτσά παίρνει χαρακτήρες που μόνο με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υγεία δεν ταιριάζουν, αντίθετα εμφανίζονται σαν εφαρμογές των μνημονικών πολιτικών Γεωργιάδη και Βορίδη.

Ας ληφθεί υπόψιν ότι η Βουτσά κάλυπτε τις ανάγκες της κλινικής μόνη της για μεγάλο διάστημα σε βάρος της υγείας της και της οικογένειάς της για πολύ μικρότερες αμοιβές και αντί για ευχαριστώ έφτασε να δέχεται τις επιθέσεις της διοίκησης και την υπονόμευση της θέσης της, θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαναγκασθεί σε παραίτηση και να κληθούν οι ιδιώτες γιατροί να καλύψουν το κενό.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε το γεγονός ότι ακόμη πριν την παραίτηση της κ. Βουτσά είχε αρχίσει η προσπάθεια διείσδυσης με την ανάθεση στον κ. Λούκα, σε άγνοια της διευθύντριας της κλινικής, της διενέργειας εξωτερικών ιατρείων. Σήμερα το λιγότερο που κοστίζει η ιστορία αυτή στο νοσοκομείο είναι 6.000€ το μήνα που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη στο διπλάσιο σχεδόν μιας και η απόφαση του ΔΣ δεν προβλέπει πουθενά το αντίθετο και είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια της διοίκησης να ορίζει τον αριθμό των εφημεριών και των εφημερευόντων.

Βέβαια όπως είπε και ο κ. Λούκας «δεν είναι θέμα χρημάτων» αλλά όταν έχεις και το ιατρείο σου με όλα τα αβαντάζ του μέσα και έξω, 3.000€ είναι μια καλή τσόντα αυτές τις δύσκολες εποχές, εκείνο που δεν ξέρουμε είναι το αν θα δεχόταν να καλύπτουν το νοσοκομείο με τον ίδιο ζήλο αν δεν υπήρχε το θέμα των χρημάτων και βέβαια αν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί πάρθηκε η απόφαση να αμείβονται για κάτι που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν δωρεάν…»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης για το ΚΥ Σαλαμίνας:

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οριακή η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Τραγική εξακολουθεί να παραμένει από το 2011 η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Το νησί, στο οποίο ζουν μόνιμα 33 με 36 χιλιάδες κάτοικοι και την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να φθάσουν από 100 μέχρι 300 χιλιάδες, εξυπηρετεί μόνο ένα Κέντρο Υγείας χωρίς, εδώ και χρόνια, την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Στο Κέντρο Υγείας του μεγαλύτερου νησιού του Αργοσαρωνικού δεν υπάρχουν- μεταξύ άλλων – οι βασικές ειδικότητες του καρδιολόγου, του χειρουργού και του ορθοπεδικού.Ο μοναδικός Ακτινολόγος είναι με απόσπαση εξαμήνου από την Σαντορίνη, η σύμβαση του Μικροβιολόγου λήγει τον Δεκέμβριο, ενώ δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο για απλές εξετάσεις αίματος.Υπάρχουν μόνο δύο κλίνες για βραχεία νοσηλεία και το 2014 χρειάστηκε να νοσηλευτούν περίπου 3.000 άνθρωποι για ενέσεις λόγω χρόνιων ασθενειών. Ένας παιδίατρος μπορεί να κάνει και πέντε εφημερίες και στις εφημερίες υπάρχει μόνο ένας επιμελητής, ένας ειδικευόμενος και ένας αγροτικός γιατρός.

Δεν υπάρχει επανδρωμένο ασθενοφόρο και σε περίπτωση που χρειαστεί συνοδεία ένα βαρύ περιστατικό, το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από επιμελητή, ο νόμος του απαγορεύει την εγκατάλειψη της θέσης του.

Το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εκπέμπει SOS λόγω σοβαρής έλλειψης αναλώσιμων και φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν με δικά τους λεφτά για να αγοράσουν γάζες, τσιρότα, ενέσεις ή ειδοποιούν τους ασθενείς να φέρουν δικά τους, αλλά και ιδιώτες προσφέρουν δωρεάν γάντια, βαμβάκι και οινόπνευμα!

Οι γιατροί είναι κάτοικοι άλλης περιοχής και το κόστος μεταφοράς τους το καλύπτουν από το μισθό τους, πληρώνοντας καθημερινά 12 ευρώ στο φέρυ μπότ. Επιπροσθέτως δεν έχει προβλεφθεί πρόγραμμα σίτισής τους όταν κάνουν εφημερίες που αγγίζουν τις 36 ώρες.

Παρά τα συνεχή και δικαιολογημένα αιτήματα για ενίσχυση του μοναδικού κέντρου υγείας του νησιού η Β’ Υγειονομική Περιφέρεια – Πειραιώς και Αιγαίου δηλώνει αδυναμία να βοηθήσει.

Τραγική ειρωνεία είναι επίσης ότι ενώ, μετά από δωρεά, επανδρώθηκε το Κέντρο Υγείας με μηχάνημα υπερηχογράφου δεν υπάρχει κανένας ειδικός γιατρός για να το χειριστεί.

Επίσημα έχουν καταγραφεί 120 περιστατικά βίας και έχουν πάει στον εισαγγελέα ασθενών ναρκομανών, αγανακτισμένων ή απελπισμένων εναντίον των γιατρών τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Τέλος, οι εργαζόμενοι κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου και για τις συνθήκες υγιεινής του Κέντρου Υγείας. Η κατάσταση είναι απελπιστική, ειδικά τον χειμώνα όταν βρέχει, και στάζει το νερό μέσα στις κλίνες, τα δύο μοναδικά κρεβάτια είναι σπασμένα ενώ τα τελευταία χρόνια δεν εφοδιάζεται με πετρέλαιο και δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση.

Δεδομένου πως ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος και οι ανάγκες για πρώτες βοήθειες θα αυξηθούν στην ευρύτερη περιοχή,

δεδομένου πως οι πρωτοβουλίες σας για πρόσληψη 4.500 εργαζομένων που εξαγγείλατε μετατίθενται κι αυτές για το επόμενο έτος, κατά δήλωση σας,

δεδομένου πως οι προτάσεις σας για αξιολόγηση των δομών θα έχουν ολοκληρωθεί αφού έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

Με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να καλύψετε άμεσα τις χρόνιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού του ΚΥ και να χρηματοδοτήσετε τα αναλώσιμα υλικά και τα φάρμακα τα οποία ακόμα υπάρχουν λόγω των φιλότιμων προσπαθειών των εργαζομένων και ιδιωτών;

Έως πότε θα πληρώνουν οι γιατροί από την τσέπης τους για τη μεταφορά τους στο νησί και δε θα υπάρχει καμία μέριμνα σίτισης για εκείνους όταν οι εφημερίες τους ξεπερνούν τις 36 ώρες;

Τι προτίθεστε να κάνετε για τη συντήρηση του κτιρίου που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγρασίας και εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών;

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την παρανοϊκή κατάσταση να υπάρχει υπερηχογράφος χωρίς ειδικευμένο γιατρό και μικροβιολόγος χωρίς εργαστήριο για την ανάλυση αίματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Ορφανός – Β’ Πειραιά