Σ. Κυριακίδου: «Η πρόσβαση στα φάρμακα βασική προτεραιότητα της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ»

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Τι δήλωσε η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Η πρόσβαση στα φάρμακα αποτελεί την βασική πολιτική προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό, διότι κάθε πολίτης της αξίζει να έχει έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα, όποτε τη χρειάζεται και όπου κι αν ζει.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., σε ομιλία της στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Όπως εξήγησε, η μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ε.Ε. είναι μια ισορροπημένη απάντηση, που στοχεύει στη στήριξη των ασθενών και των συστημάτων Υγείας. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς φαρμάκων στην Ε.Ε., συνδυάζοντας:

  • Ισχυρότερα κίνητρα για τις εταιρείες, ούτως ώστε να δραστηριοποιηθούν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αντί για μερικά επιλεγμένα
  • Πρώιμη είσοδο γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων, που σημαίνει πιο προσιτά φάρμακα και πιο βιώσιμο κόστος υγειονομικής περίθαλψης
  • Λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων
  • Αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού

Η επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα δίνει πρόσβαση σε νέα φάρμακα σε περίπου 70 εκατομμύρια περισσότερους πολίτες απ’ όσους σήμερα. Η μεταρρύθμιση περιέχει επίσης ευέλικτες ρυθμιστικές προσεγγίσεις, που θα προσελκύσουν περισσότερη καινοτομία.

Επιπλέον, ο μειωμένος διοικητικός φόρτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για εταιρείες και αρχές.

«Όλα αυτά τα μέτρα θα υποστηρίξουν την πιο ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση όλων των πολιτών της ΕΕ στα φάρμακα», τόνισε. Και πρόσθεσε πως θα οδηγήσουν σε «πιο λιτό και ταχύτερο ρυθμιστικό οικοσύστημα για την προσέλκυση φαρμάκων στην Ε.Ε.».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ