Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ: Για τέταρτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο

  • Ρούλα Τσουλέα
Γκίνσμπεργκ
Για τέταρτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο βρέθηκε η εμβληματική Αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Για τέταρτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο βρέθηκε η εμβληματική Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (Ruth Bader Ginsburg), η Αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστής η οποία στα 86 της χρόνια εξακολουθεί να αποτελεί μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Kathleen Arberg,  η κυρία Γκίνσμπεργκ μόλις ολοκλήρωσε θεραπεία για τοπικό καρκίνο του παγκρέατος. Ο όγκος της ανιχνεύθηκε στα τέλη Ιουλίου. Αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε ότι ήταν καρκινικός, η δικαστής άρχισε ακτινοθεραπεία στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη.

Ταυτοχρόνως της τοποθετήθηκε stent στον χοληδόχο πόρο. Η δικαστής άντεξε καλά τη θεραπεία.

«Ο όγκος αντιμετωπίστηκε οριστικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις νόσου αλλού στο σώμα της», είπε η κυρία Arberg. «Η δικαστής Γκίνσμπεργκ θα εξακολουθήσει να υποβάλλεται σε περιοδικές εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις. Προς το παρόν δεν χρειάζεται άλλη θεραπεία».

Η κυρία Γκίνσμπεργκ διαγνώσθηκε για πρώτη φορά με καρκίνο το 1999, όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση καρκίνου του παχέος εντέρου. Μία δεκαετία αργότερα χειρουργήθηκε για αρχικού σταδίου καρκίνο του παγκρέατος. Τον περασμένο Δεκέμβριο χειρουργήθηκε για να αφαιρεθούν δύο καρκινικά οζίδια από τον αριστερό πνεύμονά της.

Ωστόσο το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό της δεν την έχει εμποδίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

Η ζωή της εκπληκτικής αυτής γυναίκας, η οποία υπηρετεί το Ανώτατο Δικαστήριο από το 1993 και μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών από το 1971, έχει γίνει ταινία. Προσφάτως αποτέλεσε αντικείμενο και ενός ντοκιμαντέρ.

Η κυρία Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1933 και κατέχει πτυχία και μεταπτυχιακά Νομικής από το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Cornell.