Ρομποτικό «Πι» υποβοήθησης βαδίσματος για δημόσιους χώρους

  • Iatropedia
Ακόμη και το γνωστό αλουμινένιο «Πι» έγινε… hi-tech: εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής, το νέο ρομποτικό πλαίσιο υποστήριξης βαδίσματος οδηγεί –κυριολεκτικά– τους ηλικιωμένους σε πολυκαταστήματα, μουσεία, αεροδρόμια και άλλους «δύσκολους» δημόσιους χώρους, καθιστώντας τους περισσότερο αυτόνομους.

Το «έξυπνο» πλαίσιο υποστήριξης βαδίσματος που ανέπτυξε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ένα κονσόρτσιουμ με ερευνητές από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Βρετανία, την Γαλλία και την Αυστρία, υπόσχεται να κάνει πιο εύκολη την ζωή ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα που αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, αποθαρρημένοι από τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν. Χάρη στο c-Walker (cognitive walker) του σχεδίου DALi, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία και γενικώς πολύπλοκοι, πολυάνθρωποι χώροι, δεν θα συνιστούν πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για αυτούς.

Μεταφέροντας ή παραλαμβάνοντάς το από την είσοδο ενός μουσείου π.χ., τα άτομα αυτά θα μπορούν να «πλοηγηθούν» στον χώρο λαμβάνοντας οδηγίες μέσω μιας οθόνης και αποφεύγοντας πιθανά εμπόδια στον δρόμο τους, καθοδηγούμενοι ουσιαστικά μέσω οπτικών, ακουστικών και απτικών διεπαφών (Haptic Interfaces) από το «έξυπνο» τροχοφόρο πλαίσιο –τόσο έξυπνο ώστε να επιλέγει την βέλτιστη πορεία και να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις κατά την πορεία. Παρά τα hi-tech συστήματα που ενσωματώνει, ο χρήστης δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει από αυτά καθώς το c-Walker είναι ιδιαίτερα φιλικό στην χρήση του, έχοντας σχεδιασθεί βάσει των εμπειριών ανθρώπων με τα ίδια προβλήματα (βλ. επίσης σχετικό βίντεο https://youtu.be/FrBieL21iHY)

Το c-Walker χρησιμοποιεί διαφορετικές λύσεις για να βρίσκει την θέση του στον χώρο (RFID, αόρατους κώδικες QR, κάμερες) ενώ συνδεόμενο με κάμερες παρακολούθησης και άλλα c-Walkers που βρίσκονται εκεί κοντά, έχει γνώση των εμποδίων ή του πλήθους που θα συναντήσει στον δρόμο του! Σύμφωνα με τον Luigi Palopoli, συντονιστή του σχεδίου DALi (Devices for Assisted Living) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο, το ρομποτικό πλαίσιο παρέχει φυσική όσο και γνωστική υποστήριξη στους ηλικιωμένους, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση να αφήσουν το σπίτι και να βγουν σε δημόσιους χώρους για μια ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία.