Ροκ παρασκήνιο…από τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπ.Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών

  • Γιάννα Σουλάκη
κατά τη συνάντηση
Σκηνές ροκ με φωνές, βρισιές και...άλλα έκτροπα εκτυλίχθηκαν κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το φλέγον θέμα κατά τη συνάντηση -που ήταν η βαθμολόγηση της ιατρικής ειδικότητας, ο οποία έθεσε σε θέση μάχης όλο το ιατρικό σώμα- άναψε τα αίματα. Γρήγορα η αντιπαράθεση ξεπέρασε κάθε όριο, με τον αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη μάλιστα να βγαίνει εκτός εαυτού και να καθυβρίζει την Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου με την έκφραση “Αντε…γ@@σου”. Το θερμό κλίμα, όμως, δεν βοήθησε ούτε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κατηγόρησε την Πρόεδρο για “αλήτικη συμπεριφορά”.

«Έγινε μια θυελλώδης συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ όπου εκτοξεύτηκαν ακόμα και χυδαίες ύβρεις ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και από τους δύο υπουργούς. Οι ύβρεις απέδειξαν την απουσία επιχειρημάτων απ’ την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Ήταν ύβρεις ενάντια στη νέα γενιά των γιατρών», αναφέρει σχετικά η παράταξη ΔΗ.ΠΑ.Κ της ΟΕΝΓΕ.

Ο Παύλος Πολάκης και η … “ακροδεξιονεοφιλελεύθερη αφήγηση περί Αριστείας”

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη συνάντηση ο γεν.γραμματέας της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, υποστηρίζει ότι η στάση των εκπροσώπων όλων των παρατάξων ήταν ενιαία, ομόφωνη και ομόθυμη, γεγονός το οποίο έθεσε σε δύσκολη θέση τους δύο υπουργούς, οι οποίοι “στερούνται επιχειρημάτων”, όπως αναφέρει:

“Στην συνάντηση αυτή είχε φανεί ξεκάθαρα πως οι υπουργοί στερούνται οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος για να υπερασπιστούν την αθλιότητα που νομοθέτησαν. Τα μοναδικά «επιχειρήματα» που ακούστηκαν -κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη- ήταν η τετριμμένη χυδαία ακροδεξιονεοφιλελεύθερη αφήγηση περί (υποτιθέμενης) «αριστείας» με εμφανή την απώλεια ψυχραιμίας λόγω της αδυναμίας του να υπερασπιστεί αξιόπιστα την συγκεκριμένη ρύθμιση”. Από την πλευρά των γιατρών, συμπληρώνει ο κ.Παπανικολάου “Αποκρούστηκαν οι προσπάθειες τόσο παραπλάνησης με επίκληση άσχετων θεμάτων, όσο και δυναμιτίσματος της συνάντησης με ύβρεις και χυδαιότητες”.

Η “άτακτη υποχώρηση” του Υπουργείου

Οπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει -τουλάχιστον ως προς το σκέλος της βαθμολόγησης- τη διάταξη που καθιερώνει Πανελλήνιες εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας. Με ανακοίνωση του, δεσμεύτηκε ότι στις πρώτες εξετάσεις που θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, δεν θα υπάρξει “βαθμολόγηση”, “καλώς, λίαν καλώς και άριστα”.

Διαβάστε: Υποχωρεί το Υπ.Υγείας για τον βαθμό στις Πανελλαδικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας

“Οι δύο υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι «ο νόμος έχει λάθη”, επισημαίνει ο γεν.γραμμ. της ΟΕΝΓΕ, “όταν τους επισημάνθηκε π.χ. πως το αφήγημά τους περί «αντικειμενικότητας του βαθμού που θα προκύπτει από τις πανελλαδικού χαρακτήρα γραπτές εξετάσεις» αναιρείται από μόνο του αφού ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο βαθμός «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας θα «απονέμεται» από τον αρχικαθηγητή της αντίστοιχης επιτροπής στις προφορικές εξετάσεις και δεν θα προκύπτει από τις γραπτές που προηγούνται των προφορικών”.

Διαβάστε:  Ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόσυρση της βαθμολόγησης στην ειδικότητα

“Ο αγώνας συνεχίζεται”

Η υποχώρηση της κυβέρνησης είναι μια πρώτη νίκη, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί: “Ο αγώνας συνεχίζεται για το δικαίωμα του πληθυσμού σε σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, πραγματικά δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, ισότιμη και καθολική περίθαλψη καθώς και για το δικαίωμα των νέων γιατρών σε επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια. (…) Για να πάρουν οι νέοι γιατροί στα δικά τους χέρια το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης, το δικό τους μέλλον, και να «κόψουν τον βήχα» σε αστούς πολιτικάντηδες και διαπλεκόμενους αρχικαθηγηταράδες που θεωρούν την περίθαλψη ιδιωτικό κερδοφόρο τσιφλίκι τους και τους νέους γιατρούς δουλοπάροικους στο ιδιωτικό τους τσιφλίκι”, καταλήγουν σε σχετική ανακοίνωση.