Ρόδος: Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χωρίς ειδική πιστοποίηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εδώ και δύο χρόνια έχει καταγγελθεί η δραστηριότητα δύο ουρολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου που χειρουργούν λαπαροσκοπικά χωρίς να έχουν λάβει επίσημη πιστοποίηση. Για το θέμα είχε κατατεθεί ερώτημα από την αρμόδια διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας πριν από δύο χρόνια, αλλά το ΚΕΣΥ μόλις τώρα αποφάνθηκε σχετικά και ο διοικητής υποχρεώνει τους δυο χειρουργούς να λάβουν πιστοποίηση και μετά να συνεχίσουν τα χειρουργεία.

 

«Είχα την διοικητική υποχρέωση και το επιβαλλόμενο υπηρεσιακό καθήκον, μέσα στα πλαίσια της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της διοικήσεως και του κρατικού νοσοκομείου, να λάβω συγκεκριμένα διοικητικά μέτρα» , λέει ο αναπληρωτής διοικητής και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Δασκαλάκης, ο οποίος ανέστειλε την άδεια διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων των δύο γιατρών, παραμέμποντάς τους για… μετεκπαίδευση.

 

Πάντως σήμερα, αν και η διοίκηση εν μέρει καλύπτει τους δύο γιατρούς, οι οποίοι μπορεί να γνωρίζουν πλέον τη λαπαροσκοπική χειρουργική έχοντας πραγματοποιήσει πολλές τέτοιες επεμβάσεις, η αποκάλυψη του θέματος χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη για τα χειρουργηθέντα περιστατικά, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά…

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποια επιπλοκή.