Ρίξτε τη χοληστερίνη με πατάτες! Έρευνα

  • Iatropedia
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά οι πατάτες όπως και αν τις προτιμάτε αποτελούν ασπίδα προστασίας της καρδιάς.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Ιατρικά Χρονικά με θέμα «Ο Ρόλος της Πατάτας και των Στοιχείων της στην Καρδιομεταβολική Υγεία: Έκθεση», έδειξε ότι οι πατάτες περιέχουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες αλλά και άλλα στοιχεία τα οποία επιδρούν ευεργετικά στην καρδιά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Jean-Davignon δήλωσε πως όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες μπορεί να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Την ίδια στιγμή η περιεκτικότητα της πατάτας σε πρωτεΐνη, αν και βρίσκεται σε χαμηλές ποσότητες την κατατάσσει ισότιμη ποιοτικά με τη σόγια.

Ταυτόχρονα αρκετές επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα πεπτίδια της πατάτας αυξάνουν την ονομαζόμενη «καλή»χοληστερόλη ή HDL-c ενώ μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ελεύθερων λιπαρών οξέων που μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση ή να δημιουργήσει θρομβώσεις.

Μύθος ή αλήθεια

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες ο αστικός μύθος ότι οι πατάτες παχαίνουν δεν ισχύει αφού πλήθος ιατρικών μελετών έχουν αποδείξει ότι το 45-65% μιας ισορροπημένης διατροφής δεν προσθέτουν παραπανίσια κιλά. Αντίθετα αυτές παχαίνουν όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές ''ρίχνουν'' τη χοληστερίνη;

Πόσα αυγά να τρώω καθημερινά;